Just nu 25% på utvalda skor Shoppa

Del 1: Sportens bästa poddar!

Inget slår att utöva eller titta på sport, men att lyssna på sport kommer inte långt efter. Vi listar de allra bästa sportpoddarna just nu.

Fotboll

The Guardian
Det är först när man sitter med The Guardians fotbollspodd som man verkligen förstår bredden och djupet i den brittiska tidningsgigantens bevakning av det gröna fältets schack. Med en imponerande uppställning panelmedlemmar, alla med olika specialområden från Ryssland till Spanien, kan programledaren James Richardson erbjuda både imponerande koll på de inhemska ligorna och kunniga analyser av de stora ligorna på kontinenten. Just Richardson är också en enorm tillgång i sig: ständigt nyfiken och extremt kunnig, dessutom alltid med en ärkebrittiskt lakonisk ordvits i mungipan.

Corvino
”Corvino” är svår, för att inte säga direkt omöjlig, att komma runt för de som tycker att ett lands fotboll självklart är en del av dess kultur – och vice versa. Italien-kännarna Thomas Wilbacher och Niklas Borell landar till slut alltid i den dagsaktuella Serie A-fotbollen eller engagerade diskussioner kring den senaste ”gli azzurri”-truppen, men den djupt kärleksfulla vägen dit kan gå via regionala delikatesser, tv-serier och restips till stövellandets mer bortglömda platser.

Offsides podcast

Precis som i långläsningsmagasinet som den här podcasten är kopplad till så sätter samspelta Anders Bengtsson och Johan Orrenius berättelsen i främsta rummet också i det talade formatet. Även om det, av förklarliga skäl, aldrig blir lika omfångsrikt som i tidningen så kan Orrenius och Bengtsson gå från högt (fotbollsjournalistikens förutsättningar) till lågt (de bästa nidramsor) med en lätthet och språklig finess som få andra.

Euro Talk
I grund och botten ett livesänt webb-tv-magasin som runt lunchtid på måndagarna sammanfattar helgens toppfotboll, men programmet läggs numera också ut som podd. Resultatet är ett hyperinitierat samtal där en väloljat samspelt panel (ibland med prominenta gäster) smidigt programleds av SVT-profilen David Fjell. Hög internationell klass.

Lundhs podcast
I en tid där intervjuer med fotbollsspelare inte sällan begränsas till opersonliga presskonferenser eller andfådda efter-matchen-snack så får samtalet breda ut sig i orädda Olof Lundhs intervjupodcast med svenska fotbollspersonligheter, från allsvenska tränare och spelare till våra mest kända utlandsproffs.

Podd Pa Dembo
Få älskar svensk fotboll i allmänhet och Allsvenskan i synnerhet med samma glöd och kunskap som Elena Lövholm. Finns det en särskilt intressant bänknötare i Jönköpings Södra eller tredjemålvakt i Halmstads BK har SVT-medarbetaren, och medpoddaren Adam Kalin, garanterat koll på dem. Samtidigt finns det i Podd Pa Dembo också ett supporterperspektiv som saknas i många andra av de allsvenska poddarna.

Hockey

Puck Podcast
Avsnitten som Eddie Garcia och Doug Stolhand spelar in varje vecka kan sträcka sig en bra bit över tvåtimmarsstrecket, men så lämnar duon heller inte många kvadratmillimeter av National Hockey League-isen oslipad. Det som ger ”Puck podcast” mervärde är att den också då och då lyfter blicken från rinken och skildrar den speciella supporterkultur som växer och frodas kring de nordamerikanska arenorna.


NHL-podden
Aftonbladets USA-korrespondent Per Bjurman verkar ägna en relativt stor del av sin tid åt att besöka arenor i världens bästa liga. Det ger NHL-podden en ”där-det-händer”-närvaro som få andra sportpoddar, oavsett inriktning, har. Kombinationen mellan Bjurmans sävligt godmodiga historieberättande och Jonathan Ekeliws nyfiket pigga stödfrågor gör ”NHL”-podden till en av de bästa hockeypoddarna i landet.

Hockey – extra allt
Elithockey är mer än bara stjärnorna på isen. Johan ”Mr Madhawk” Svensson vill, på ett snarlikt sätt som Offside på fotbollssidan, gräva lite djupare i den svenska sportmyllan och intervjuar lika gärna sportchefer, agenter och materialare som spelare och tränare. Därför tecknas också en helhetsbild av sporten som ger extremt mycket mervärde.


Håll utkik efter Del 2! Då dyker vi djupare i de bästa poddarna om tennis, friidrott, löpning och allmänt om träning.