På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

DEL 2: Dam-EM i fotboll

Den 16 juli drar Dam-EM i fotboll igång i Nederländerna. Journalisten Mattias Dahlström vet vad och vem du bör hålla koll på i Grupp C och D.

Grupp C
Alpderbyt mellan Österrike och Schweiz är intressant och det ska bli kul att se om det isländska damlandslaget kan upprepa herrarnas osannolika succésommar från i fjol, men det är ändå det enormt häftiga och spännande Frankrike som är grejen – och favoriten – här. Övriga tre lag gör upp om andraplatsen.

Frankrike
I den senaste Champion’s League-finalen var båda lagen franska. Det säger dels en del om hur de finalmötande storlagen Lyon och Paris SG satsat på damfotbollen, men också på hur stor, djup och bred den inhemska talangpoolen blivit.
Håll ögonen på: Eugénie Le Sommer är just den kompakta, dynamiska, ettriga och kraftfulla mittfältare som det flärdfulla och eleganta, men ibland möjligen inte tillräckligt konkreta, franska landslaget behöver. Till detta gör hon också en hel del mål.

Island
Island har tagit steg i varje EM de medverkat i. 2009 blev det tre raka förluster och 2013 tog sig laget till kvartsfinal – kan de gå ännu längre nu? Tveksamt, samtidigt är gruppen inte omöjlig, försvaret är starkt och Island har en kärna av rutinerade spelare i exakt rätt ålder.
Håll ögonen på: Mittfältsdynamon Sara Björk Gudmundsdottir, kanske mest känd för sina år i Malmö/Rosengård, kommer bli viktig för Islands möjligheter att hålla i boll och lugna ned spelet när det behövs. För isländskorna kommer ju knappast dominera särskilt många matcher.

Österrike
Svårbedömd mästerskapsdebutant som gjort en del imponerande resultat (2-2 mot Norge inte minst), men samtidigt inte imponerande överdrivet mycket på vägen till Nederländerna. Dock: stark defensiv och organisation.
Håll ögonen på: I ett ungt och talangfullt lag utan mästerskapsrutin blir spelarna med klubblagsmeriter särskilt viktiga. Carina Wenninger är bara 26, men är en av Österrikes äldsta spelare – och har välbehövlig rutin från stora matcher med Bayern München.

Schweiz
Debut i EM för Schweiz, som verkligen övertygade i kvalspelet med bland annat dubbla segrar mot Italien. Får nog ses som andrahandsfavorit i gruppen, efter Frankrike, även om mästerskapsrutinen är precis lika bristande som hos gruppkonkurrenterna Island och Österrike.
Håll ögonen på: Ramona Bachman kom fram som en tonårig oslipad supertalang i Umeå IK och har med åren vuxit ut till en världsspelare, med sin snabbhet och låga tyngdpunkt som främsta kännetecken. Vid 26 års ålder är det hon som kommer bära Schweiz anfallssspel.

Matcher
Österrike – Schweiz tisdag 18/7 klockan 18.00

Frankrike – Island tisdag 18/7 klockan 20.45

Island – Schweiz lördag 22/7 klockan 18.00

Österrike – Frankrike lördag 22/7 klockan 20.45

Island – Österrike onsdag 26/7 klockan 20.45

Schweiz – Frankrike onsdag 26/7 klockan 20.45

Grupp D
Både brittiskt och iberiskt derby i den på förhand kanske jämnaste gruppen, även om ett England som utvecklas ruggigt snabbt och effektivt bör räknas som favorit. Bakom England ser det ganska öppet upp.

Spanien
Foto: Anders Henrikson / CCBY 2.0

Spanien
En stor fotbollsnation, som fortfarande ligger lite efter på damsidan. Samtidigt börjar även de stora spanska klubblagen satsa nu och kanske är det här unga tekniska landslaget redo för stordåd redan nu?
Håll ögonen på: Tillsammans med alltid lika sevärda anfallaren Veronica Boquette kommer Paris Saint-Germains Irene Paredes vara en spansk nyckelspelare. En modern mittback, som är både kraftfull och spelskicklig. Dessutom är hon ett offensivt hot: stark på huvudet och ovanligt målfarlig för att vara försvarare.

Portugal
Portugal hackade sig fram i sin kvalgrupp och gick bland annat på två hårda nitar mot kommande gruppmotståndaren Spanien. Här finns gott om tekniska finlirare, men kanske inte tillräcklig tyngd och fysik för att utmana mer färdiga lag.
Håll ögonen på: Linköpings Claudia Neto är en naturlig ledare och kapten i ett lag som kan behöva det. En mittfältare med mjuka fina fötter och skarp hjärna som på sin rätta dag kan öppna vilket försvar som helst.

England
Utvecklingen på de brittiska öarna, där allt fler av Premier Leagues största herrlag gör rejäla satsningar också på damfotbollen, har gett resultat. England ser allt mer ut som en stormakt och fick ett fint kvitto på det genom bronsmedaljen i VM senast. Möjligen saknas fortfarande lite bredd i truppen, men det här är tveklöst ett potentiellt semifinallag.
Håll ögonen på: Chelseas Karen Carney är den som oftast bryter mönstret i det engelska laget. Den aviga och snabba yttern utgår ofta från kanten, men går lika gärna inåt på eget avslut som hon går ned till kortlinjen för att slå inlägg, vilket gör henne svårläst och obekväm att möta.

Skottland
Sett till kvalet kanske turneringens mest svårlästa lag. Blandade tvåsiffriga storsegrar mot blåbärsnationer med en storförlust mot Island och någon knapp bortseger mot svagt motstånd. Räcker det verkligen för att utmana om andraplatsen bakom England?
Håll ögonen på: Det finns möjligen skotska spelare som är mer färdiga och kommer göra större avtryck, men det är ändå svårt att förbise det osannolikt häftiga mittfältslöftet Erin Cuthbert. Endast 19 år, men redan utsedd till ”årets spelare” i skotska ligan och sedan snabbt inköpt av Chelsea.

Matcher
Spanien- Portugal onsdag 19/7 klockan 18.00

England – Skottland onsdag 19/7 klockan 20.45

Skottland – Portugal söndag 23/7 klockan 18.00

England – Spanien söndag 23/7 klockan 20.45

Skottland – Spanien torsdag 27/7 klockan 20.45

Portugal – England torsdag 27/7 klockan 20.45


Förutsättningar: De två bästa lagen i varje grupp går vidare till kvartsfinal.


Läs också: DEL 1: Dam-EM i fotboll

Psst! Vill du ha en fotbollströja med eget tryck? Här hittar du supportertröjor som du kan trycka ditt namn och nummer på.