20% på Everest, SOC, Race Marine, Revolution & Warp

Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 17/5 2021. Erbjudandet gäller på ordinariepriser, dock ej produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av presentkort, föreningsprodukter, vid betalning av Stadium Sports Camp, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2021-05-17

20% på Everest, SOC, Race Marine, Revolution & Warp Villkor

DEL 1: Dam-EM i fotboll

Den 16 juli drar Dam-EM i fotboll igång i Nederländerna. Journalisten Mattias Dahlström vet vad och vem du bör hålla koll på i Grupp A och B.

Grupp A
Både nordiskt och BeNeLux-derby i en på förhand oviss grupp. Hemmanationen Nederländerna och Norge, som gick till final i förra EM, är knappa favoriter, men Danmark kan definitivt inte räknas bort.

Nederländerna
En hemmanation på rejäl frammarsch. Få landslag har utvecklats lika snabbt de senaste åren och här finns en teknik och snabbhet som kan straffa de flesta motståndare. Även om den ibland också matchas av en defensiv naivitet.
Håll ögonen på: Sedan målsprutan Manon Melis oväntat hoppade av landslaget bara ett år innan hemma-EM har Holland letat efter en ny fixstjärna att bygga laget kring. Spelskickliga mittfältaren Lieke Martens, som varit väldigt nyttig i damallsvenskan, ligger nära till hands.

Norge
Det regerande silverlaget från senaste VM hade en relativt enkel och målrik resa genom kvalet och bör komma till Nederländerna med självförtroendedepåerna välfyllda. Bra blandning av rutin och ungdomlig entusiasm i laget. Lite av en outsider i kampen om medaljerna.
Håll ögonen på: Supertalangen Ada Hegerberg är inte mer än 21 år gammal, men redan en av världens bästa spelare. Den kraftfulla och oerhört målfarliga (26 mål på 21 matcher i Lyon den här säsongen) anfallaren har spelat i landslaget sedan hon var femton och är mer eller mindre komplett som spelare. Gör hon en bra turnering gör Norge det.

Danmark
Kommer Danmark för en gångs skull rätt in i turneringen – de rödvita har inte vunnit någon av sina fem senaste öppningsmatcher i EM – kan de vara med och slåss om slutspelsplatser. Här finns definitivt tillräckligt mycket teknisk talang, finns tuffheten att konkurrera ut framför allt Nederländerna?
Håll ögonen på: Linköpings 20-åring Maja Kildemoes har stor utvecklingspotential, samtidigt som hon redan har rutin från landslag. Mångsidig spelare som kan spela på flera positioner och imponerar med sitt lugn och placeringssäkerhet.

belgien
Foto: StampMedia / CCBY 2.0

Belgien
Mästerskapsdebuterar här och kan möjligen bli strykpåse i en annars relativt jämnstark grupp. Samtidigt tar det belgiska damlandslag steg i utvecklingen hela tiden och den oavgjorda matchen mot England i kvalet imponerade.
Håll ögonen på: Om anfall verkligen är bästa försvar, som klyschan säger, så står Belgien relativt bra rustade. Inte minst genom Wolfsburgs Tessa Wullaert, som har ett målsnitt i landslaget (31 mål på 35 matcher) som imponerar på vem som helst.

Matcher:
Nederländerna – Norge söndag 16/7 klockan 18.00

Danmark – Belgien söndag 16/7 klockan 20.45

Norge – Belgien torsdag 20/7 klockan 18.00

Nederländerna – Danmark torsdag 20/7 klockan 20.45

Norge – Danmark måndag 24/7 klockan 20.45

Belgien – Nederländerna måndag 24/7 klockan 20.45

Grupp B
Båda finalisterna från den senaste OS-turneringen i samma grupp – och visst bör Sverige och Tyskland gå vidare. Gör de två favoriterna bara sitt jobb ska inte Italien och Ryssland kunna utmana. Så stor bör klasskillnaden vara.

Italien
Inget är som det brukar vara. I landet som uppfann defensivfotbollen har damlandslaget verkligen öst in mål under kvalspelet. Samtidigt finns det frågetecken kring om Italiens anfallsspel verkligen kommer räcka till mot stornationernas tuffare försvar.
Håll ögonen på: Christiana Ginelli är inte nödvändigtvis en startspelare i damernas ”gli azzurri”, hon har åkt in och ur elvan, men ”super-suben” är kanske ändå lagets främsta anfallsvapen. På fem matcher i kvalet blev det sex mål för avslutaren.

Ryssland
Ryssland har framför allt imponerat försvarsmässigt på sistone med många hållna nollor. Kan laget få med sig ett bra resultat mot Italien i den extremt viktiga öppningsmatchen mot Italien kan det eventuellt snålspela sig till resultat mot Tyskland och Sverige och den vägen nå slutspelet.
Håll ögonen på: I ett Rosslyanka som ofta är långt framme i Champion’s League har Ekaterina Dmitrenkos stabila och följsamma backspel varit en viktig faktor i skymundan. Den 27-åriga försvararens roll är snarlik i landslaget och det kan behövas – Tyskland och Sverige har gott om hot.

Sverige
Foto: Agência Brasília / CCBY 2.0

Sverige
OS-silvermedaljörerna defensivspelade sig fram till den medaljen, men kan nog inte räkna med att använda straffutslagning som framgångsrecept i ett mästerskap till. Offensiven måste förbättras – och förutsättningarna finns med en stark anfallsbesättning.
Håll ögonen på: Caroline Seger har haft en småstrulig säsong bakom sig i Lyon, men har en fotbollshjärna som hör till de allra skarpaste. Hittar hon rätt ytor – och får hjälp med löpningar omkring sig – är det hon som har nycklarna i det offensiva spelet.

Tyskland
Tyskland kommer, som regerande EM- och OS-mästare, givetvis till det här EM:et som en av storfavoriterna, med ett imponerande jämnstarkt och samspelt lag. Det enda lilla frågetecknet som finns är: vem ska göra målen när den regerande VM-skyttedrottningen Célia Šašić lagt av?
Håll ögonen på: Lagkaptenen Anja Mittag har vunnit det mesta som går att vinna och är på många sätt en närmast perfekt spelare: å ena sidan en osjälviskt slitande och tufft pressande ledare, å andra sidan en klinisk avslutare och samt passningsspelare.

Matcher
Italien – Ryssland måndag 17/7 klockan 18.00

Tyskland – Sverige måndag 17/7 klockan 20.45

Sverige – Ryssland fredag 21/7 klockan 18.00

Tyskland – Italien fredag 21/7 klockan 20.45

Sverige – Italien tisdag 25/7 klockan 20.45

Ryssland – Tyskland tisdag 25/7 klockan 20.45


Psst! Vill du ha en fotbollströja med eget tryck? Här hittar du supportertröjor som du kan trycka ditt namn och nummer på.


Lästips: Vad betyder fotbollströjans nummer?