Josefine Bengtsson: Yoga & löpning - för en smidig kropp

Som löpare är det viktigt att hålla sin kropp smidig - ett enkelt och bra sätt är att komplettera med yoga som du lätt kan träna hemma. Här kommer yogaexperten Josefine Bengtssons bästa tips!


TEXT: JOSEFINE BENGTSSON FOTOGRAF: MOHAMMED SALIK



”Innan jag började med yoga var det just löpning som var min grej – jag sprang och sprang, gärna en mil om dagen för att hålla stresshormonerna i schack. Jag tycker fortfarande om löpningen men nuförtiden blir det snarare tre-fyra gånger i månaden. Och numera ser min löpning väldigt annorlunda ut, den kanske går lite långsammare men jag är i min kropp och njuter i varenda cell.

Den där magiska känslan av närvaro hade jag dock sällan tidigare då jag sprang. Då kunde jag springa i timmar utan att ens ha sett naturen eller känt kroppen. Jag sprang och sprang på vackra stigar men var fortfarande bara i mitt huvud. Tänkte och tänkte – löste ”problem” relaterade till jobb, relationer och livet i stort. Jag var inte närvarande alls i stunden, det var ingen riktig paus.

På den tiden kunde jag ge mig ut och springa och komma hem en timme senare utan att veta var jag hade varit. Jag kunde springa med svullet knä och blodiga skavsår – utan att ens känna smärtan. Mitt fokus var nämligen inte alls i kroppen. När jag springer nuförtiden, är det mer som meditation och yoga. Jag känner mitt hjärta, min kropp – väldigt likt den känslan jag har på mattan när jag rör mig mellan yogapositioner.

Löpning kan vara magiskt men inte bara för då säger kroppen ifrån. Det är ju tyvärr ingen hemlighet att många löpare får skador i fötter, knän och höfter. Detta är ju inte så konstigt eftersom vi gör väldigt monotona rörelser, vilket leder till stelhet och förslitningsskador. Yogans positioner kan hjälpa oss att öppna upp och balansera kroppen.

I yogan fokuserar vi väldigt mycket på andetaget. I vissa lugnare yogaformer observerar vi det och inom den dynamiska yogan kontrollerar vi det och försöker göra det så djupt som möjligt. Vi använder något som heter Ujjayi-andetag, ett andetag genom näsan där vi försöker använda vår fulla lungkapacitet. När vi andas mycket på detta kontrollerade sätt så utvidgar sig musklerna runt bröstkorgen vilket gör att vi ofta upplever att det blir lättare att andas djupt även i vardagliga livet eller ute i löpspåret.”

FEM ENKLA ÖVNINGAR:

1. Kundalini Shaking



En enkel, aktiv form av meditation som är bra för att värma upp och få fokus på kroppen. Ställ dig med fötterna höftbrett och blunda. Böj knäna lätt och slappna av i hela kroppen inklusive käkarna. Andas lugnt genom munnen. Sätt en timer på 3–5 minuter. Skaka kroppen nedifrån och upp, uppifrån och ned, få alla delar att vibrera. Försök fokusera tankarna på det du gör. När tiden är ute, stå stilla och observera kroppen.


2. Framåtfällning



Stå höftbrett isär med fötterna. Fäll överkroppen framåt på en utandning. Fällningen ska ske i höften med rak rygg, böj knäna om det behövs. Sätt händerna i golvet eller så långt du når på smalbenen. Häng med huvudet och håll positionen i 5–10 andetag.


3. Katt och ko



Utgå från framåtfällningen och stå axelbrett isär. Böj knäna tillräckligt för att nå ned med handflatorna i marken. Gå med små steg bakåt tills du kan sätta ned knäna. Spreta med fingarna och pressa med handflatorna. Lyft bröstet på en inandning och titta uppåt, skapa en kurva i hela ryggen. Skjut rygg på utandning och titta mot naveln. Upprepa 10 gånger, gör rörelsen större och större.


4. Nedåtgående hund



Från att stå på alla fyra, lyft knäna på en utandning. Behåll benen lätt böjda och rör höfterna uppåt och bakåt. Försök få en rak linje från handleder till axlar och höfter. Dra axlarna från öronen och skulderbladen in mot ryggen. Stanna i 5-10 djupa andetag. Återgå till alla fyra på utandning.


5. Bakåtböjning



Lägg dig på rygg, böj knäna och sätt fötterna i golvet höftbrett isär. Lägg armarna längs med sidorna och försök nudda dina hälar. Andas ut och pressa ned fötter, armar och händer. Andas in och rulla upp ryggraden så höfter, rumpa och bäckenbotten lyfts. Andas in och ”gå” inåt med skulderbladen. För bröstet mot hakan, fläta fingrarna under dig. Stanna i 5–10 andetag, vila och upprepa 3–5 gånger.
JOSEFINES BÄSTA TIPS

1. Våga vara nybörjare
Det är ok att inte vara ”bäst” i klassen! Alla har ju varit nybörjare någon gång.

2. Ha tålamod
Det finns 100-tals fantastiska yogalärare och nästan lika många yogaformer. Du kommer inte att tycka om alla lärare eller yogastilar men provar du dig fram kommer du hitta rätt. Testa minst fem olika typer av yoga och yogalärare och känn efter sen.

3. Pusha inte
Det tar tid att öppna upp kroppen och att hitta lugnet i meditation. Pusha inte dig själv, låt allting ske i sin takt. Kör lite yoga och meditation varje morgon i en månad och se vad som händer. 5 minuter om dagen ger mycket mer än 90 minuter varannan vecka.

4. Åk på retreat
Schemat hemma kan ju kännas fullproppat som det är. Därför kan jag rekommendera att sticka iväg på ett längre retreat för att komma igång och skapa en rutin som sen är lättare att fortsätta med hemma.

5. Online yoga
Det finns mycket yoga online vilket kan vara ett bra första steg för att komma igång men även ett sätt att underlätta för att det blir av. Spana exempelvis in yogobe.se.