Vätternrundan: 7 smarta tips och bra prylar

Årets största cykelfest närmar sig. Vi ger dig goda råd och smarta prylar som hjälper dig att cykla Vättern runt – allt från rumpsmörj och cykelhjälmar till transport till och från Motala. Allt inom cykel. Foto: Micke Fransson/Vätternrundan.

Den 14-15 juni beräknas närmare 23.000 cyklister ta sig till Motala för att anta utmaningen att cykla Vättern runt, det vill säga hela 30 mil. Ett lopp som lockar både proffs och amatörer.

– Det fantastiska med våra lopp är att alla deltagare har sin plats, oavsett målsättning, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan. Många cyklar loppen tillsammans som en kul grej. För andra är ett lopp under Cykelveckan slutmålet för en tuff cykelträning och de satsar för att se hur långt de kan pressa sig.

Men loppet är tufft och kräver både träning och planering. Vi ger dig lite tips och råd på vägen så du kan lägga all din energi på loppet. Här är 7 smarta tips och 5 bra prylar som hjälper dig på vägen.

Checklista

  • Glöm inte att ta med ditt startbevis (digitalt eller i pappersform) och legitimation. Senast en timme innan start ska du visa upp ditt startbevis för att hämta ut nummerlapp och tidtagningschip.
  • Tänk på att du inte får köra bil de första sex timmarna efter loppet på grund av olycksrisk. Boka därför en taxi, buss eller be en vän att skjutsa dig, om du inte har ordnat med boende i Motala.

  • Kom i tid! Stressa inte, fokusera i stället på att ladda upp mentalt på de timmar av (härlig men utmanande!) cykling du har framför dig.
  • Glöm inte vattenflaska, energibars, -gels och så vidare som du kan fylla på kroppen med mellan banans depåer. Ät lite men ofta, och ät bara sånt du tidigare provat och vet att din mage klarar av. Drick gärna en halvliter vatten i timmen, och mer om det är varmt ute.
  • Ha många mil i benen. Arrangörerna bakom Vätternrundan rekommenderar att man har cyklat minst 100 mil innan benen är redo att trampa 30 mil i stöten.
  • Smörj rumpan! Det minskar risken för skav och irriterad hud. Använd en creme du tidigare testat och vet fungerar för dig under cykling.

Smarta prylar

Cykelhjälm

Hjälmen är din viktigaste vän under loppet. Prova ut en som är både lätt och bekväm. Den här hjälmen från Giro är anpassad för klassisk landsvägsstil och försedd med MIPS (Multi-directional Impact Protection System) som skyddar extra bra mot rotationsvåld mot hjärnan som orsakar de mest allvarliga hjärnskadorna. Hjälmen är även utrustad med mjuk vaddering på insidan, samt med Roc Loc 5-remsystem och med 25 Wind Tunnel-ventilationshål med invändiga luftkanaler. Savant Mips, Giro, 999 kr t.o.m. 9/6 (ord.pris 1 299 kr).

Cykelbyxor

Prova ut dina cykelbyxor med omsorg då de är avgörande för din cykelupplevelse. Crafts variant är elastiska, vadderade och slitstarka cykelbyxor med ventilerande hängslen i mesh. De har också silikonprint i bensluten för att sitta stabilt på plats. M Rise Bib Shorts, Craft, 599 kr.

Cykelglasögon

Cykelglasögon skyddar mot både farliga solstrålar och irriterande insekter. Dessa cykelglasögon från Bliz Activate är anpassade för både löpninghttps://www.stadium.se/sport/lopning.se29739872 och cykling. De sitter lätt på näsan och ger även god sikt i framåtlutad cykelposition tack vare sin avtagbara Top Bar. Linsen är utbytbar och skalmändar och band är justerbara. Tempo Smallface, Blir Activate, 799 kr.

Cykelkit

Sadelväska, reparationskit, minipump, däckjärn och multiverktyg – i cykelkitet från Blackburn finns allt du behöver om olyckan är framme. Här finns även extra utrymme för att packa exempelvis däck, plånbok eller telefon. Bike Ride Kit, Blackburn, 499 kr.

Cykelhandskar

Sköna cykelhandskar ger bra rörlighet och grepp. Har en fukttransporterande och ventilerande ovandel, samt svettabsorberande material för hög komfort. Gel- och foamvadderingen ger mjukt och skönt grepp runt styret. En buff och skoskydd är också bra att ha med för de timmar då temperaturen dalar. Strade Dure Super Gel, Giro, 399 kr.

Läs mer