Svar på tal om mat som medicin

Johan Lalin, grundare av hälsorestaurangen Doktor Mat berättar hur mat påverkar oss mentalt och fysiskt.

Hur ser ni på kost och hälsa hos Doktor Mat?
– Hos oss på Doktor Mat är maten vår passion. Våra rätter är noga sammansatta utifrån smak, textur och känsla. Men den smakar inte bara gott utan den gör även kroppen gott. Alla våra rätter är fulla med fibrer, antioxidanter och framförallt mjölksyrebakterier. Alla våra rätter innehåller också våra egenfermenterade grönsaker som är en naturlig probiotika med många olika bakteriestammar. Vår mat är också fri från tillsatser som raffinerat socker, gluten och laktos.

Hur styr maten vi äter hur vi mår?
– Rätt mat stärker immunförsvaret, hämmar inflammationer i kroppen och förebygger eller lindrar många av vår tids folksjukdomar. Din tarmflora styr också din hälsa. Där sitter nämligen majoriteten av ditt immunförsvar och det är den som påverkar allt från allergier, vikt, diabetes 2 till din psykiska hälsa.

Tycker du att vi svenskar har bra koll på nyttig mat och vad vi stoppar i oss?
– Nej, tyvärr. Till exempel så äter vi alldeles för lite grönsaker. Bara 2 av 10 äter 500g frukt och grönt per dag som Livsmedelsverket rekommenderar. Jag skulle rekommendera det dubbla som minimum per dag, och det är det väldigt få som når upp i. Rent objektivt så är det viktigaste att vi äter mer grönsaker och mindre processad och raffinerad mat.

Jag har en förkylning på g, kan jag bli frisk med hjälp av det jag har i köket?
– Ja, när jag känner att jag har en förkylning på gång så gör jag alltid en laddning bestående av: ingefära, vitlök, råhonung (opastöriserad), citron och kardemumma. Sen gäller det att få i sig så mycket som möjligt av huskuren och sova mycket, då brukar det vända.

Många svenskar lider av IBS och svullen mage, vad ska man äta för att blir av med det?
– Det är alltid svårt att ge kostråd till en person med magproblem eller IBS (Irritable Bowel Syndrom), som läkarna buntat ihop allting som de inte kan diagnostisera.

Man kan ha magproblem för en uppsjö av orsaker men det jag skulle börja med är att utesluta gluten, mjölkprodukter, processat kött och raffinerat socker. Saker som jag tror att de flesta skulle må bättre utan. Sen finns det en del som har testat det och inte blivit bättre, då får man testa genom att utesluta livsmedel efter livsmedel och se hur man mår. Man kan ju även försöka med pre- och probiotika och då är fermenterade grönsaker perfekt - för vissa.

Så ska vi äta enligt Johan!
– Ät mer efter säsong - bra både för ekonomin och för miljön.

– Ät mycket mer frukt och grönt.
– Använd mer kryddor och örter i matlagningen.
– När du handlar, så tänk att du köper mat som är så nära råvarans ursprung som möjligt.
– Ät mer baljväxter.

Johans favoritlivsmedel
Lax: Lax är rikt på nyttiga Omega 3-fetter. Forskning visar att fet fisk är inflammationshämmande, skyddar kärlen och därmed minskar risken för hjärtproblem. Lax innehåller också mycket högklassigt protein, B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium.

Ägg: Ägg är rena rama vitaminpillret, det innehåller antioxidanter, mineraler och alla viktiga aminosyror kroppen behöver. I ägget finns även alla vitaminer utom C-vitamin.

Svartris: Svartris sägs innehålla mer antioxidanter än blåbär. Det är en bra källa till E-vitamin och har ett högt innehåll av mineraler och flera viktiga aminosyror.

Broccoli: Broccoli är proppfullt med nyttigheter som kalcium, vitamin b9, vitamin C och massa växtfibrer. Sulforafan är en antioxidant som bland annat finns i broccoli, forskning visar att ämnet kan stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller.

Johan Lalin

Ålder: 41 år

Utbildning: Food & Beverage Manager, diplomerad & licensierad kostrådgivare

Gör: Ägare av Doktor Mat

Johan Lalin

Ålder: 41 år

Utbildning: Food & Beverage Manager, diplomerad & licensierad kostrådgivare

Gör: Ägare av Doktor Mat