Part of Stadium Group

Förberedelser inför Vätternrundan

Den 16-17 juni går världens största cykelmotionslopp av stapeln. Här hittar du de bästa tipsen inför Vätternrundan.

Anna Öhrström på Vätternrundan, Sandra Carlander på Craft och Mats Slorfelt på Enervit vet vad som krävs för ett lyckat långlopp. Se deras bästa förberedande tips inför Vätternrundan nedan.

Insidertips
Inför ett långlopp är förberedelse a och o. Detta för att dels kunna prestera så bra som möjligt – men också för att minimera risk för olyckor. Man bör alltid se till att man har en godkänd cykelhjälm samt bromsar, däck, kedja, drev, belysning och reflexer som är i gott skick.

– En liten pump, en extra slang och däckavtagare är också bra att ha med sig om oturen och punkteringen är framme. Öva gärna på att byta slang innan så att du fixar det enkelt om det händer under loppet, säger Anna Öhrström på Vätternrundan.

Det är också viktigt att känna till vilken typ av hjälp man kan vänta sig längs vägen. Exempelvis om du får problem med cykeln som du inte kan fixa på egen hand så finns det hjälp att få.

– Om du stannar av vid sidan av vägen och vinkar till dig en följebil så får du åka med till närmast framförvarande depå där du får hjälp i cykelservicen. Samma gäller om du tvingas avbryta loppet. I depåerna finns bussar och lastbilar som transporterar dig och cykeln tillbaka till Motala, säger Anna.

En komplett och fungerande utrustning är en förutsättning, men man får trots allt innan glömma den förberedande träningen.

– Ju bättre förberedd du är desto behagligare resa får du. Om du ska köra Vätternrundan 300 km tycker jag att du åtminstone ska ta två långpass på upp emot 15-20 mil för att få en känsla för att cykla så långt, säger Anna.

Klädtips
När man väljer funktionskläder för ett långlopp bör man alltid ta hänsyn till väderförhållanden, men man får heller inte glömma att välja kläder efter nivå.

– Det finns de som tar sig runt på sju timmar, medan andra cyklar på mellan 15 och 20 timmar. Jag har själv cyklat på åtta-nio timmar med fördelen att jag har åkt på dagen då temperaturen inte skiljer sig så mycket som den kan göra på kvällen och natten, säger Sandra Carlander på Craft.

Det kan vara svårt att sia om vilket typ av väder man kan förvänta sig i juni. Därför är det allra bästa att ha med sig kläder för såväl regn som sol.

– Om vi föreställer oss ett drömscenario med 15 grader, lite sol och lite moln skulle jag rekommendera cykelbyxor med pads och hängslen. Utöver hängslena är ett kortärmat underställ som transporterar fukt från kroppen att föredra. Ovanpå understället är en cykeltröja med dragkedja och ficka på ryggen att rekommendera, säger Sandra och fortsätter:

– En vindväst eller vindjacka kan vara bra att ha ytterst ifall det blir blåsigt. Skulle det vara riktigt kallt, ta på dig knä-, arm- eller benvärmare. Var förberedd för olika väderförhållandena på loppdagen - men undvik att släpa med dig allt för mycket saker längs vägen, säger Sandra.

Energi
För att orka med ett långlopp är självklart också mat och dryck, i jämna doser, en högst nödvändig faktor för ett bra resultat. Det bästa är därför att ha en energiplan att följa.

– Dina glykogendepåer i kroppen ska vara fyllda av den mat du äter under dygnen före loppet. Under loppet bör du sedan fylla på med energi var 30:e minut, cirka 50 gram kolhydrater åt gången i form av t.ex. bars, vätska eller gel, säger Mats på Enverit.

Att få i sig kolhydrater är högst nödvändigt för ett bra lopp. Om du inte har kolhydrater lagrade som glykogen i kroppen eller inte tillför dem under loppet kan du inte cykla enligt din bästa kapacitet. När du kommer över 75% av maxpuls är det kolhydrater som kroppen kan använda som energi och inte fetter. Fetter tar allt för lång tid för kroppen att bryta ner till energi.

– Ät bra och ganska fettsnål mat de sista två dygnen innan loppet. En lunch extra per dag, eller några kolhydratladdare var tredje timme mellan måltiderna. Då säkerställer du att glykogendepåerna är påfyllda i lever och muskulatur innan start, säger Mats.

Man bör även ha en plan för hur mycket och när man ska dricka vatten, såväl dagarna innan loppet som under.

­– Drick lite mer än vad du brukar dricka dygnen innan, men inte mer än att du kan sova gott om natten. Om urinen är relativt ofärgad är det ett tecken på att din vätskenivå ligger bra till. Under loppet bör du dricka ungefär var 20:e minut för att hålla en bra nivå, säger Mats och avslutar:

– Efter loppet är det alltid bra att äta någon form av återhämtningsprodukt. Fördelningen mellan kolhydrater och protein i återhämtningsdrycken skall helst vara 3:1. Då blir dagarna efter loppet mycket trevligare!

Fler tips och produkter hittar du på Stadiums sida för Vätternrundan.