25 % för dig som är eller blir medlem.

DEL 2: Smarta tips inför Ultravasan

Ladda upp inför Ultravasan med förberedande tips från Vasaloppsskolan.


1. Utrustning
Det är bra att tänka igenom vilken typ av utrustning du ska använda på Ultravasan i god tid före loppet, då hinner du testa den och på sätt undvika att få exempelvis skavsår under tävlingen.

Skydd mot sol och regn
För det första är det bra att använda en keps. En keps skyddar mot både sol och regn.

Ha inte på dig för mycket kläder
Välj kläder till loppet beroende på vilket typ av väder det är. Det är väldigt många som har alldeles för mycket kläder på sig, och måste ta av sig kläderna för att sedan bära dem hela vägen till Evertsberg där man har sin dropbag. Det är okej att stå och frysa lite vid starten, för man kommer fort igång och får snabbt upp värmen när loppet drar igång. Är det kallt kan det vara skönt att ha en tunn vindjacka som är lätt att knyta runt midjan.

Fingervantar och armvärmare
Är det väldigt kallt på morgonen, men ser ut att bli varmare under dagen kan det vara bra att ha med sig ett par fingervantar som man kan slänga under loppet. Kom bara ihåg att släng dem i någon av soptunnorna på vätskekontrollerna så dem inte ligger och skräpar ner i naturen. En annan sak som är bra att ha är lösa armvärmare, som oftast används av cyklister. De är lätta att dra av och på. Så ifall det skulle bli varmare kan man bara dra ner dem och lägga dem i dropbagen i Evertsberg.

Extra vätska
Under loppet har du massor av vätskekontroller som väntar, Vasaloppet har vätskekontroll var 5 km. Men ifall du ändå vill ta med dig egen dryck så har du några olika alternativ att välja bland. Men tänk på att du då får bära med dig lite extra vikt som i slutändan kommer kosta energi. Toaletter finns på alla kontroller, men om du ändå måste gå på toa nånstans i skogen så är det smart att ha med sig eget toapapper.


2. Löpteknik
Löpteknik behöver inte vara så komplicerat. Det svåra är att bygga en kropp och en fysik så man orkar springa tekniskt bra över tid. Men det är några saker som ändå är viktiga.

Sträck på dig
Sträck på dig för att inte hamna i den tunga, sega löpningen. Gör dig lång, tryck fram bröstkorgen och koppla på stabiliteten i bålen.

Korta steg
Med den stolta hållningen är det en fördel att springa med kortare steg och lite högre frekvens för att det inte ska bli för tungt. Det är precis samma som vid cykling, man vill inte sitta och cykla på en tung växel utan istället hitta en bra växel att rulla på.

Stolt hållning, hög frekvens och stolta steg.
Om du sträcker på dig med stolt hållning, kopplar på nedre delen av magen och testar att stå och studsa med hög frekvens så känner man att det inte kostar så mycket energi. Däremot – om man sänker frekvensen känner man hur tungt det blir att hoppa upp och ner. Samma sak gäller när man stutsar upp och ner medan man sjunker ihop med hållningen.

Se när Håkon visar de olika exemplen i filmen ovan.


3. Backlöpning
När man springer utför vill man få till en så skonsam löpning som möjligt för att spara låren så att de inte går sönder. När man springer utför ska man inte springa med sträckt rygg som man bör göra på plant underlag. Här ska man sjunka ner lite och ha mjuka höfter, knän och fötter för att dämpa de stötar som kommer.

Korta steg
Samtidigt bör man hålla en hög frekvens och undvika att ta långa steg. Spring mjukt och fint utför. Tyst löpning är skonsam löpning.

Dra ner på tempot
När du kommer till en uppförsbacke är det viktigt att dra ner på tempot för att spara energi. Det är väldigt många som springer för fort i backarna och bränner alldeles för mycket energi och det är stor risk att du går in i väggen då.

Spring med korta steg, och jobba med armarna
När du kommer till en backe så vill kroppen gärna sjunka ihop, och då är det viktigt att du jobbar emot det och reser på dig och springer med lätta, trippande steg. Jobba även mycket med armarna då de kan driva på steget.

Om du istället väljer att gå i backarna, vilket är rekommenderat för många, så kan du tänka på att sänka tyngdpunkten lite och dra ut på stegen. Då kan du få lite längre kliv, jobba aktivt med armarna och då går det faktiskt ganska fort. Många går till och med fortare än vad man springer uppför. Fördelen är också att man använder andra muskelgrupper än de man använder när man springer.

Läs mer om Ultravasan 45 och Ultravasan 90 här.