Part of Stadium Group

Sportiga lekar för midsommar

Årets mest lekfulla helg närmar sig med stormsteg! Här är tips på sportiga lekar för midsommarfirandet.

Ladda upp för en av sommarens härligaste dagar med tips på enkla och aktiva lekar för stora och små. Med sportprylar i form av en volleyboll, frisbee, fotboll eller kubbspel finns en uppsjö av sportiga lekar för midsommarfirandet.

1. Fotbollskubb
Detta behöver du: 1 fotboll, 1 kubb-set

Dela upp i två lag och gör i ordning en kubb-spelplan. Spelreglerna är samma som i vanlig kubb, nämligen att få ner motståndarlagets kubbpjäser och sedan slå ner kungen för att vinna. Men i denna variant får du ner pjäserna och kungen med hjälp av att passa en fotboll mot kubbpjäserna.

2. Hakbollsstafett
Detta behöver du: 1 valfri liten boll

Dela upp i två lag och ställ dem i varsitt led. Placera en kon eller annat föremål i linje med lagen. När leken startar placerar den första personen i ledet en liten boll under hakan för att sedan springa med den, runda konen, och springa tillbaka. När den första kommer tillbaka lämnar denne över bollen (utan att använda händerna) till nästa person på tur. Alla deltagare gör sedan samma sak till dess att hela laget gått i mål. Tappar man bollen måste man börja om vid startlinjen.

3. Frisbee-brännboll
Detta behöver du: 1 frisbee, koner

Börja med att göra i ordning en brännbollsplan samt dela in deltagarna i två lag. Välj sedan vilket lag som börjar inne respektive ute och be sedan utelaget att välja en ”brännare”. När det är gjort kan ni börja spela. Och den stora skillnaden här är att istället för att använda er av ett racket och liten boll, använder en frisbee. Detta gäller såväl inne som utelag. Alltså, när utelaget väl fångar frisbeen så måste denne personen kasta den genom laget till brännaren, utan att förflytta sig.

4. Volleyboll med en twist

Variant 1:
Detta behöver du: 1 skynke, 1 volleyboll, 1 nät av något slag

Dela in deltagarna i två lag och spänn upp ett volleybollnät. Leken går ut på att man spelar volleyboll med nätet täckt av ett skynke. På det sättet ser man inte bollen förrän den kommit över nätet vilket ger en lite högre svårighetsgrad.

Variant 2:
Detta behöver du: 1 pilatesboll eller annan stor boll, 1 nät av något slag

Dela in deltagarna i två lag och spänn upp ett volleybollnät. Spela sedan ”vanlig” volleyboll, men med hjälp av en stor boll (alternativt en pilatesboll) istället för en volleyboll. Här är alla medel tillåtna för att få bollen över nätet, likaså får bollen studsa en gång på marken innan den tjongas iväg.

Här hittar du lek & spel för sommarens lekar och aktiviteter.