Part of Stadium Group

Gör barnen redo för fotbollssäsongen

Allsvenska premiären är inte mer än några veckor bort och strax efter följer de svenska fotbollsserierna på lägre nivåer. Inte minst bland alla barn och ungdomar, som växer och behöver ny utrustning. Vad ska man tänka på vid inköp av fotbollstillbehör?

Fotbollsskor
Det låter kanske som en självklarhet, men passformen är allt när det gäller fotbollsskor. Bland det viktigaste man kan göra som fotbollsspelare är att hitta exakt rätt skor för sin fotform. Man spelar inte särskilt bra med skor som skaver eller gör ont.


Glöm heller inte att skon ska passa på bredden, inte bara på längden. Bollkänslan hämmas rätt rejält av skor som är för smala. Även höjden är en faktor i sammanhanget – hur nära fotknölarna kommer skon? Välj bort om det finns risk för skav. Ett alternativ är att välja de allt vanligare modellerna som har en mjukare strumpliknande del som går en bit upp på benet.

Underlaget påverkar självklart också valet av skor. Att använda skor med skruvdobb på konstgräsplaner är till exempel ingen bra idé. Skaderisken ökar väsentligt med skruvdobb, som har en tendens att fastna i konstgjorda underlag.


Benskydd
När det gäller benskydd finns det två varianter att välja mellan. Dels de man fäster med kardborreband runt benet, dels de som sätter i en strumpliknande anordning man drar på sig. Båda har sina fördelar:

  • Kardborrevarianten är lätt att placera rätt och justera, samt enkel att få av och på. Man känner sig mindre låst med denna typ av skydd.
  • Strumpvarianten sitter mer fixerade och skyddar fotknölar och hälsenor på ett sätt som kardborreskydden inte gör.


Målvaktsutrustning
Det viktiga med målvaktshandskar, förutom att de sitter bra och har bra grepp, är att de ska vara lätta att få av och på, särskilt för barn. Se över hur kardborrebanden sitter och hur lätt man får grepp om dem.


Det ligger lite i målvaktshandskarnas natur att de ska vara lite klumpiga – de ska trots allt stoppa skott i rätt höga hastigheter och behöver vara vadderade – men det gäller hela tiden att avgöra vad som är viktigast: skydd eller rörlighet? Ett par lite tunnare handskar ger en bättre teknik och känsla vilket kan vara bra om man vill sätta igång ett anfall med ett välriktat utkast.

Ett måste för målvakten är självklart också en keps. Ingen räddar sitt lag med solen i ögonen.


Annat att tänka på
Andra nödvändiga saker för det fotbollstränande barnet är en vattenflaska och en väska att ha träningskläderna i. Se till att välja en flaska med en pip som är lätt att öppna även med träningsmatch-i-slutet-av-mars-frusna fingrar eller klumpiga målvaktshandskar.


När det gäller väskor är det en fördel om man väljer en med två större fack, så att man kan skilja leriga eller grusiga skor från kläder.


Här hittar du produkter som kan behövas för yngre fotbollsspelare.