Part of Stadium Group
ONLINE EXCLUSIVE: 20% på utvalda regnkläder och stövlar! Rött pris gäller. ONLINE EXCLUSIVE: 20% på utvalda regnkläder och stövlar! Rött pris gäller. Shoppa

Vans – the story

Allt började i kalifornien 1966. Vi berättar historien om Vans.

Den 16 Mars 1966 öppnade bröderna Paul Van Doren och Jim Van Doren en liten butik i kaliforniska Anaheim där de producerade enkla canvas-skor åt sina kunder. Ryktet om de stryktåliga skorna började därefter sprida snabbt hos de unga skateboardåkare landet över. Samma år lanseras också deras första sko på den amerikanska marknaden, Vans #44, numera känd som Authentic. Under 70-talet växer därefter intresset för skateboard lavinartat i USA – och Vans blir en sko att räkna med.

vans

Odödliga klassiker
70-talet var en spännande tid för Vans. 1975 var året då den legendariska skon #95 kom ut på marknaden. Skon, som i dag heter ”Era” blev på nolltid extremt populär i skateboardssammanhang – inte minst i Kalifornien. Med #95 föddes också sulan i våffelmönster som kommit att bli karaktäristiskt för just Vans-skor. Den våffelmönstrade sulan är fortfarande ett givet inslag på de flesta av märkets skor. Den slitstarka sulan i gummiförstärkning vid tån ansågs vara perfekt för skejtarna.

1977 tillverkades Vans-modellen Old Skool, med den säregna vita vågen längs sidan som idag kallas för sidestripe. En sko, som blivit ett av Vans absoluta signum. En annan klassisk modell som togs fram under denna tidsperiod var slip on-skon med ovandel i schackmönster. Även denna sko har blivit en klassiker i sammanhanget, inte minst på grund av det ikoniska mönstret. Idén till skon kom från skolbarn som målade schackmönster på sina skor och sulor. Slip on-skon fick dessutom stor internationell uppmärksamhet när de bärs av Sean Penn i filmen Fast Times på Ridgemont High. Old Skool och Classic Slip-On är fortfarande till denna dag, två av Vans bästsäljare - vilket är ett bevis på skornas tidlöshet.

vans

Vans idag
Vans har sedan 70-talet blivit en del av modebilden, och är idag ett av världens mest populära streetwearmärken. Förutom street- och skateboardskor har de börjat ta plats på modescenen med kollektioner av streetwear. Streetwear-kollektionerna följer samma form och designspråk som skorna och kännetecknas av det enkla och klassiska. I kollektionerna kan man hitta allt från kepsar till jackor, solglasögon, mössor och hoodies.

Genom åren har Vans dessutom haft en rad olika samarbeten med skateboard-legendarer världen över såsom Steve Caballero, Tony Alva och Christian Hosoi. I dag är det få subkulturer som har lika mycket inflytande på hur vi klär oss som skateboard-kulturen, och där har Vans hela tiden haft en central roll.