Så väljer du rätt sport-bh

Tycker du att det är svårt att hitta rätt sport-bh? Du är inte ensam. Men genom att välja med samma omsorg som du väljer löparskor kan du undvika onödiga skador och förbättra din träning. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Tajt men bekvämt, rätt modell för din sport. Att hitta rätt sport-bh kan ibland kännas som en hel vetenskap och det är faktiskt först på senare år man börjat forska kring just bröst och träning. Och sport-bh som företeelse dök upp först under 1970-talet i samband med årtiondets joggingtrend. Fortfarande är det många som tränar i vanlig bh eller helt utan, men experterna är eniga; att inte använda sport-bh sliter på kroppen i onödan, kan ge skador på brösten och smärta i axlar och nacke.

Att springa utan ordentligt stöd kan också ge onödigt hög belastning på rygg och skuldror, med värk som resultat. Bristningar i huden och i bindväven inuti brösten kan uppkomma, och det är något som inte går tillbaka. Så lägg lika stor vikt på din sport-bh som på dina löparskor.

Hur fungerar en sport-bh?
I en studie som gjordes vid universitetet i Wollongong i New South Wales i Australien fick 20 kvinnor springa på löpband iklädda olika varianter av sport-bh:ar. Den bh med bäst komfort var den som både lyfte och tryckte ihop brösten. Sport-bh:ar är gjorda för att brösten inte ska kunna sig röra sig upp och ner men forskning har visat att brösten även rör sig i sidled vid träning och att de, otroligt nog, rör sig lika mycket vid joggning som vid löpning. För varje steg en kvinna springer rör sig brösten i genomsnitt 8,38 centimeter, en sport-bh kan minska denna rörelse med 80 procent.

Joanna Scurr, doktor vid universitetet i Portsmouth i Storbritannien har gjort flera studier om just bröst och träning. Studier som bland annat visat att mer än hälften av alla kvinnor får ont i brösten om de tränar utan sport-bh eller använder sig av en vanlig bh. Detta beror inte på storleken på brösten, utan är lika vanligt för den med A-kupa som för den med en större bh-storlek. Studien vid universitetet i Portsmouth visar att 80 procent av alla kvinnor kan undvika obehaglig smärta med hjälp av en sport-bh.

Vanliga misstag när du köper sport-bh
(och hur du väljer rätt!)
Ett av de vanligaste misstagen är att man köper fel storlek och forskning har visat att fler än 8 av 10 väljer en sport-bh som inte ger rätt support till brösten. Något som kan leda till ömma muskler i både byst och nacke. Men det finns saker man kan göra för att välja rätt. Som att låta det få ta tid i provrummet, prova flera storlekar och hoppa och skutta i provrummet för att känna efter ordentligt.

Storlek är A och O och det är oerhört viktigt att sport-bh:n passar just dig. Är du osäker? Våga be om hjälp. Tänk på att sport-bh:n är svår att jämföra med den bh-storlek du har till vardags.

Saker som är bra att tänka på är att tyget inte bör vara för stretchigt och att axelbanden ska vara stumma framtill för att öka stabiliteten. Valet av sport-bh handlar även om vilken typ av träning det är du ska använda den till. För lugnare träning såsom yoga eller pilates fungerar en sport-bh med lätt support och smala axelband medan löpning kräver en stadigare bh med kraftigare axelband.

Skillnaden på vanlig bh och sport-bh
Vid träning utsätts kroppen för yttre påfrestningar och brösten dras nedåt. Till skillnad från en vanlig bh lyfter inte sport-bh:n fram brösten utan håller istället tillbaka dem. Man ska kunna både springa, ligga på rygg eller mage utan att obehagliga byglar eller sömmar stör träningspasset. Sport-bh:n bör även vara tillverkad i rätt material. Sport-bh:ar bör vara i ett funktionsmaterial som andas och transporterar fukt. Gärna med inslag av mesh för extra ventilation.

För att enklare hitta rätt modell har Stadium delat in sport-bh:arna i kategorierna Light Support, Medium Support och High Support.