Rätt klädd i löparspåret

Olika säsonger kräver olika typ av kläder för att löprundan ska kännas behaglig. Här följer några punkter att tänka på innan du ger dig ut i löparspåret i höst och vinter.

Hur man ska klä sig i löparspåret är självklart individuellt. Vissa hatar att frysa, medan andra klarar av att springa i shorts året om. Men det finns några enkla regler att hålla sig till. Du blir varm av att springa, så generellt bör du klä på dig mindre än du tror. Personalen på Stadium Pulse ger tips på hur du bygger den kompletta höst- och vintergarderoben med rätt löparutrustning.

1. Börja med den viktigaste delen av löparutrustningen!

Löparskor:
När man väljer löparskor för höst- och vinterlöpning är det superviktigt att välja ett par med bra grepp så att du inte halkar. Det finns många olika varianter, med de flesta varumärkena jobbar med någon typ av räfflad sula som minskar halkrisken. Ifall skorna har en vattenavvisande eller GORE-TEX-ovandel är det också ett plus då höst- och vinterväder kan bjuda på såväl skurar som snöfall. Ska du dessutom springa mycket i terräng är det också viktigt att du köper en särskild terränglöparsko som är stabilare och grövre i både sula och ovandel. Likaså är det bra ifall skorna har någon typ av reflexdetalj för ökad synlighet i mörker.

Oavsett årstid är det alltid bra att variera mellan olika löparskor. När man ex. springer distans vill man kanske ha en lite stabilare sko med mer dämpning, medan en lite lättare och hårdare sko funkar bättre när man springer intervaller.

2. Välj varma kläder anpassade för växlande väder

Eftersom du svettas när du springer bör du välja plagg i funktionsmaterial som andas. Undvik bomull helt och hållet eftersom det absorberar fukt vilket gör att kläderna blir tyngre, kan börja skava eller gör så att du fryser. Viktigt att tänka på när det är kallt är att plaggen inte är för tighta utan att det kommer in luft mellan klädlagren så att du håller dig varm.

Varmt om huvud, hals, händer och fötter:
Rekommenderat är att använda en mössa eller ett pannband i funktionsmaterial på huvudet, alternativt i en blandning av polyester och merinoull om man är väldigt frusen av sig. Ifall huvudbonaden har synliga reflexdetaljer är det också ett plus. Investera även i en halsvärmare i funktionsmaterial som absorberar bort fukten när du andas. Du väljer själv hur du vill att halsvärmaren ska sitta, men när det är lite kallare ute kan det vara skönt att täcka nedre delen av ansiktet.

Välj även ett par handskar i funktionsmaterial eller merinoull för att hålla dig varm om händerna. Ett bra tips är att köpa handskar med touch så du slipper ta av dig dem när du ex. ska kolla på mobilen. Man får inte heller glömma att se över vilka strumpor man ska ha på sig. Ett par lite högre löparstrumpor som skyddar anklarna är att föredra, gärna med merinoull om du lätt blir kall om fötterna. Se också till så att det inte blir en glipa mellan byxan och strumpan. Det kan göra din hälsena frusen och stel.

Det första lagret bör sitta bra mot kroppen:
Det är viktigare än man tror att använda underkläder som andas och absorberar svett för att inte bli kall. Välj en stabil sport-bh med medium eller high-support, speciellt anpassad för högintensiv träning. Investera därefter i en bekväm underställströja i polyester/elastan. En merinoullsunderställströja kan också vara ett bra alternativ ifall du är extra frusen av dig, eller om det är väldigt kallt ute. Vid väldigt kalla temperaturer kan det också vara bra att använda en tröja i funktionsmaterial mellan understället och löparjackan.

Bekväma ytterplagg med reflexdetaljer:
En smidig vatten- och vindavvisande löparjacka med smart förvaring och ett par varma och bekväma löpartights, gärna med fleeceinsida, är måsten i löpargarderoben. Både byxor och jacka bör dessutom ha synliga reflexdetaljer.

3. Glöm inte tillbehören!
Det finns vissa tillbehör som tillför extra funktion till löprundan – inte minst under vinterhalvåret. En pannlampa är ett sådant tillbehör som är bra att ha med sig om man springer där det inte är så bra belysning. Skulle inte dina löparkläder ha några reflexer är det också nödvändigt att använda reflexväst, alternativt blinkande led-lampor.

Något som ger extra funktion till passet oavsett säsong är pulsklockan! Denna effektiviserar och gör löpträningen roligare då du ser dina framsteg och därmed enkelt kan hålla reda på om du springer för fort eller för sakta när du kör intervaller. Ett midjebälte är också ett bra tillbehör där du kan förvara nycklar och telefon. Att förvara värdesaker i ett midjebälte är ett bättre alternativ än att ha dem i en ficka på armen då bältet inte stör dina armrörelser.

Se Stadiums hela sortiment av kläder och tillbehör för löpare här.