Så tar du hand om dina sneakers

Få skor är både så snygga och bekväma som ett par rena sneakers. Men hur gör man för att att behålla den där fräscha känslan? Följ tipsen och få dina sneakers att kännas som nya längre! 

Fräscha sneakers är någonting som hör sommarhalvåret till. Men att få dem att skina hela säsongen kan vara lättare sagt än gjort. Låt denna vår bli ett undantag och håll dina sneakers i toppform med hjälp av enkla medel.

Låt våtservetter göra grovjobbet
För det första, borsta alltid av skorna när du tar av dig dem för dagen. Och om du fått ”nya” fläckar under dagen – ta bort dem med våtservetter speciellt anpassade för sneakers. En våt trasa i all ära, våtservetter gör jobbet ännu bättre.  

Impregnera mera!
Hur många har inte hört ”Se till att impregnera skorna innan du använder dem” när du köper skor. Ändå så tänker många att man klarar sig lika bra utan, och att principen främst gäller klassiska skinnskor. Men sanningen är att det är minst lika viktigt på sneakers i skinn. Impregnering är en skyddande hinna som läggs över skon och gör det lättare att hålla skorna rena samtidigt som det skyddar mot fläckar och vatten.

Byt eller fräscha upp dina skosnören
Ge skorna en fräschare look med hjälp av enkla medel. Fräscha upp dina gamla eller köp ett par nya skosnören. Handtvätta de gamla i tvättmedel eller lägg dem i en tvättpåse och tvätta i maskin med andra vita plagg. Kort och gott - en enkel procedur som gör stor skillnad.

Glöm inte pricken över i:et – skokrämen!
Slutligen, skokräm är ett medel som kan väcka ett par slitna sneakers till liv. Lägg på vit skokräm om du har sneakers i skinn eller annat material med skinndetaljer så förhindrar du risken för att dem ska tappa i färg eller få synliga sprickor.

Gå inte i samma skor varje dag
Detta har sagts förr, men tåls att säga igen: Låt fötterna vila genom att byta skor med jämna mellanrum. Det spelar ingen roll hur väl du tar hand om dem - använder du dem varje dag är det nästintill omöjligt att hålla såväl fukt som lukt borta. 

Psst! För dig som vill sätta igång direkt - här är några snabba tips:

  • Använd en tandborste på ställen du inte kommer åt fläckarna. Detta kan låta konstigt men tandborsten fungerar faktiskt utmärkt för rengöring av sneakers! Lägg på lite tandkräm, och gnugga bort fläckarna med en blöt trasa.
  • Det funkar också bra att blanda vatten och vinäger och gnugga med hjälp av tandborsten och sedan låta det verka några minuter innan du sköljer av med vatten.
  • En annan klassisk huskur är att använda ett vanligt suddgummi – det funkar perfekt för de allra enklaste fläckarna.