Part of Stadium Group
20% på hela juniorsortimentet! Gäller alla priser. 20% på hela juniorsortimentet! Gäller alla priser. Shoppa

ICIW – en dröm som startade med en post-it

Gustaf Ollas är träningsprofilen som förvandlade en post-it-lapp till framgångsrikt företagande. Först som PT och hälsocoach, sedan som grundare av ICANIWILL. Ett varumärke som under de senaste åren fått stor uppmärksamhet för sina trendsäkra träningskläder med fokus på funktion och snygg design.

Allt började egentligen med en post-it-lapp hemma
på badrumsspegeln som med texten ICANIWILL blev starten på en helt ny karriär för Gustaf Ollas. Från verksamhetsutvecklare på Clas Ohlsson hemma i Dalarna till uppskattad träningsprofil.


– Jag minns inte var jag hörde uttrycket från början egentligen. Det var någon känd atlet som, för att peppa sig själv, satte upp en post-it-lapp på spegeln med uttrycket I Can I Will. Jag gick hem och gjorde detsamma. Sedan dess har uttrycket följt med mig. Jag blev förvånad över att det inte redan var varumärkesregistrerat när jag ansökte om det. Det är ett bra namn.

Under lite mer än ett decennium har Gustav i träningskretsar varit en känd profil. Och på meritlistan hittas bland annat kända svenskar som Jon Olsson och Fredrik Eklund som anlitat honom som PT. Numera läggs dock all tid på det egna varumärket ICIW. Ett företag som Gustav startade hemma i köket 2012 utan att egentligen veta någonting om klädproduktion. Bilden i huvudet av vilken typ av produkt han ville göra var dock solklar men vägen dit desto krokigare. Den första leveransen av tights kom sommaren 2014 och bara fyra år senare säljs varumärket över hela världen. En framgångsresa som bokstavligt talat krävt både muskler och en vilja av stål.

­– Att jag sätter mig ner i en soffa och känner mig nöjd är nog min värsta mardröm. På gott och ont har jag väldigt svårt att fira framgång. Istället tänker jag alltid på hur vi kan bli ännu bättre och förfina varje produkt och detalj.

Ni har vuxit snabbt och inom kort väntar även en USA-lansering. Vad har den här resan betytt för dig på ett personligt plan?
– ICANIWILL symboliserar väldigt mycket för mig mitt eget sätt att ta mig an utmaningar i livet. Det är ett motto som egentligen svetsar ihop allt jag gjort. Låt mig ta ett exempel från gymnasietiden. Då växte jag två decimeter på ett och ett halvt år. Min tjej dumpade mig. Jag var supersmal, jättelång och osäker på mig själv. Då började jag lära mig mer om kost och träning och bestämde mig för att jag en dag skulle väga 95 kg. Jag skapade en träningsjournal online som hette ”Projekt pinnen goes 95 kg”. Där la jag upp alla pass och bilder månad för månad så jag tydligt kunde se utvecklingen. Jag nådde målet vilket gav mig ett helt nytt självförtroende. Med samma tänk har jag skapat mitt företag. Man lägger upp en plan, utvärderar, förfinar, skruvar. Det är sällan vägen är spikrak, men det gäller att aldrig stanna upp utan hela tiden pusha sig själv och sin idé vidare.

Låter som att det varit en ganska tuff resa?
– Att driva eget bolag är tufft men jag har ju valt det själv och brinner för det jag gör. Vi har varit, och är, ett grymt team som sliter hårt. I slutet av dagen är det såklart jobbigt att alltid vara ytterst ansvarig för allt, men med hjälp av träningen byggde jag mig upp mig själv på flera plan. Jag bevisade för mig själv att jag klarar mer än vad jag tror, något som också gav mig modet att starta företaget. Räddningen har nog också varit att jag är ganska bra på att delegera vidare arbetsuppgifter som jag vet att andra är bättre på.

Vad tycker du är roligast?
– Att ta fram produkter av grym kvalitet, med snygg finish och de rätta detaljera. Älskar skapandeprocessen där vi hela tiden tar nya steg framåt och utvecklar existerande produkter samtidigt som vi tar fram nya. Bokföringen lämnar jag gärna över till andra.För att använda ett gammalt slitet sportuttryck. Krävs det en vinnarskalle för att lyckas?
– Jag tycker ju fortfarande inte att vi har lyckats. Jag är som sagt usel på att fira framgångar. Jag är livrädd för att vi ska stanna upp och tänka att vi är nöjda och klara. Man kan inte sitta på några höga hästar och tro att man är något. Då försvinner man. Så visst krävs det en vinnarskalle – 365 dagar om året.

Har du något ögonblick som du är extra stolt över?
– Det finns många. Till en början sålde jag bara till vänner och bekanta, men den första gången jag såg någon helt okänd gå runt i våra kläder kändes väldigt stort. Den sju meter långa skylten på huset till nya kontoret är också en sån milstolpe. Jag bor ju mitt emot så skylten är det första jag ser när jag går upp och det sista jag ser när jag går och lägger mig. Det känns väldigt surrealistiskt.

Vad är visionen framåt för ICIW?
– Vårt främsta mål är att hjälpa och inspirera våra kunder att nå sina träningsmål. Vi vill också fortsätta växa så att vi kan anställa fler människor och göra ännu bättre produkter för att i slutändan hjälpa fler människor att nå sina mål.

Vad händer våren 2019?
– Bland annat släpper vi vår första riktiga säsongskollektion. Tidigare har vi endast jobbat med produktsläpp. I och med att jag själv har en ettåring hemma så håller vi även på och skissar på en barnkollektion. Vi har också försökt få in ett lite bredare lifestyle-tänk. Träning och fritid går ofta ihop för våra kunder så vi har tagit fram nya produkter som passar även utanför gymmet. En bombarjacka, vindjackor och cargobyxor är några exempel på produkter i denna linje. Vi bygger också ut vår accessoarlinje och lanserar hopprep, väskor, knävärmare m.m. Med andra ord väntar många spännande nyheter under 2019.


Ta del av hela Stadiums utbud från ICANIWILL här.
Gustafs bästa träningstips för dig som vill komma igång med träningen:

  1. Hitta något som du tycker är kul. Våga testa flera olika sporter och träningssätt för att hitta rätt.
  2. Hitta en träningskompis. Är man två blir det svårare att boka av, träningen blir roligare och man kan peppa varandra.
  3. Se över din kost. Försök äta nyttigare under veckan och unna dig lite extra under helgen istället.