Crossfit: Styrkemätning & gemenskap

Händerna är vita av talk, svettdroppar rinner ner över pannan och det pulserar i musklerna. CrossFit är en utmaning både för nybörjare och elitidrottare. Amanda Frändén, tävlande i CrossFit, berättar mer om träningsformen.

CrossFit är en träningsform, grundad av amerikanen Greg Glassman, som kombinerar styrketräning, gymnastik och kondition. Gregg Glassman har själv en bakgrund som gymnast. Han drevs av tanken på att vara allsidig och riktigt bra på många saker istället för bäst på bara en sak.

På nittiotalet arbetade han som personlig tränare och insåg att han kunde träna fler kunder samtidigt om han höll i gruppträningspass och samtidigt lät dem träna individuellt under passet. Han ville även att de hela tiden skulle ha känslan av att tävla – samma känsla som han hade haft när han tävlat i gymnastik framför domare. Det där pirret i magen och det extra adrenalinpåslaget som du får när du direkt bedöms och kan se konkreta resultat. Han införde därför tydliga sätt att mäta hur träningspassen gick. Träningsformen CrossFit började ta form. En gruppträningsform med blandade övningar – men som tydligt kan mätas och utvecklas.

Många hävdar att just gruppträningen och gemenskapen som då följer är en stor del av lockelsen med CrossFit, och visst kan det vara så att många, kanske speciellt män, inte tränat särskilt mycket i grupp tidigare utan stått i egna hörn på gymmet och lyft.

År 2000 grundade Greg Glassman sitt första CrossFit gym. Sedan dess har CrossFit växt lavinartat och det finns idag flera tusentals gym, eller boxar som de kallas, över hela världen. I Sverige finns idag över 60 boxar, från norr till söder.

Vad är det då som lockar med CrossFit?
I en källarlokal längst in i parkeringshuset under Hötorget i Stockholm, på Crossfit Solid träffar vi Amanda Frändén. Hon är stark som få, och tävlar passande nog i det svenska lag som sommaren 2016 är med i CrossFit Games – även kallat VM i CrossFit.


– Jag hade sett en cool video på en tjej som tränade CrossFit och hon såg otroligt stark ut. Jag tränade bara vanlig styrketräning på gym då, tidigare hade jag tränat Capoeira i sju år och jag saknade verkligen gemenskapen av att träna tillsammans i grupp. Så jag kollade upp CrossFit. Första passet var jättejobbigt, men jag blev helt fast direkt.

CrossFit boxar beskrivs ofta som vuxen-fritidsgårdar och Amanda håller med om att gemenskapen är en stor del.

– Det är otroligt härligt! Vi peppar och hjälper alltid varandra. Ser man att någon använder fel teknik eller har det svårt så hjälper man till. När du tränar CrossFit träffar du nya kompisar och det är en rolig blandning av folk. Alla åldrar och träningsnivåer blandas. När jag tränade på gym tyckte jag att alla bara stod och observerade varandra, men ingen pratade, här är den en helt annan stämning. Folk är väldigt välkomnande, säger Amanda.

Tävla i CrossFit
Att tävla i CrossFit skiljer sig mycket åt från att tävla i andra sporter. En tävling kan hålla på i två eller tre dagar och varje dag innehåller tre eller fyra events (tävlingsgrenar). Ett event kan till exempel gå ut på att lyfta tunga vikter och den som lyfter tyngst vinner. Ett annat event kan gå ut på att ro längst distans snabbast och ett annat kan vara att köra pull-ups, box och hopprep så många varv som möjligt på en specifik tid. Den som i slutet på tävlingen har bäst poäng vinner. Oftast tävlar tjejer mot tjejer och killar mot killar.


– Det finns alla möjliga olika tävlingar. Det är en tävling nästan varje helg någonstans i Sverige, berättar Amanda.

EM och VM är de stora tävlingarna många siktar mot.
VM, som även kallas CrossFit Games, sker varje sommar i Los Angeles och de tävlande kan tävla antingen individuellt eller i lag. Amanda Frändén är med i det svenska laget som består av tre tjejer och tre killar.


Vem som helst kan anmäla sig och försöka kvala in till VM. Kvalet består sedan av en fem veckor lång kvalprocess som inleds i februari varje år. Varje torsdag under dessa veckor släpps en ny workout och alla deltagare har från torsdag till söndag på sig att göra workouten.

Antingen filmar deltagarna sin workout eller så tränar de framför en kvalificerad domare som dömer dem. Resultaten registreras och de 30 bästa tjejerna, killarna och lagen från Europa får tävla i EM som går av stapeln sista helgen i maj. Från EM går de 5 bästa tjejerna, killarna och lagen i Europa vidare till VM.

I Los Angeles är det sedan dags för de bästa att mötas och styrkemätas.

– Det är som en stor fest med hur mycket folk som helst! Stämningen på arenan är helt fantastisk. Publikens stöd och pepp är magisk samtidigt som nervositeten när man kliver in på arenan är helt sjuk! Dock släpper allt när startsignalen blåser av och man bara kör allt man kan, berättar Amanda.

Var ni nervösa inför årets VM?
– Ja, väldigt. När alla lagen radade upp sig i uppställningsbåsen vid uppvärmningsområdet för att sedan gå allihopa i led bort till själva arenan, då kunde du ta på spänningen och nervositeten som hängde i luften. Alla gick helt tysta och bara laddade mentalt.


Vilket event var roligast?
– Event 1 där alla i laget bar viktvästar och sprang jättemycket, vi bar även varandra på en bår och gjorde squats med en gigantisk mask på axlarna. Synkat såklart.


– Simeventet var också en favorit, där man i par skulle simma 500 meter i öppet vatten. Jag älskar att simma i havet och stämningen var grym.

Svenska laget kom i år på åttonde plats av 40 lag. En lite lägre placering än förra årets femte plats, men förutsättningarna var inte på topp.

– Efter att vi kom femma förra året så siktade vi detta år på topp tre. Våra förväntningar ändrades dock då en i laget fick lunginflammation efter att han tävlat sjuk på EM och tyvärr inte hade tid att fullt återhämta sig. Så, med tanke på omständigheterna är åttonde bäst i världen helt okej, men vi är så tävlingsinriktade så vi vill såklart alltid göra bättre ifrån oss och det är svårt att känna sig helt nöjd.

Vad tar ni med er för lärdomar från årets VM?
– För det första, det är otroligt tufft med jetlag och att ställa om dig till den stora klimatskillnaden i Kalifornien, det påverkar mer än många tror. Det bästa är att resa så långt innan tävlingen som möjligt för att hinna ställa om sig så bra som möjligt. Tyvärr så kunde inte hela laget resa så långt innan, men det är definitivt en faktor som påverkar och något jag själv ska försöka ändra till nästa år.


Något som vi sa förra året också, men som är otroligt svårt att minnas när man är på plats och så inne i tävlingsbubblan är att försöka njuta av hela upplevelsen. När stressen och prestationsångesten sätter in är det ibland svårt att fokusera på att njuta av stunden och komma ihåg att ha kul, att det är därför vi gör det här.

CrossFit är, med andra ord, för alla som vill ha en varierad träningsform i en positiv och peppande miljö.


Här hittar du träningskläder och tillbehör som passar CrossFit.