Just nu! Få 100 kr rabatt för varje 500 kr du handlar för Shoppa

Henrik berättar. Så byggde han sin egen skidbacke.


Många har drömt om det, men få har faktiskt gjort det. Byggt sin egen skidbacke. Vi har träffat proffsskidåkaren Henrik Windstedt som gjort verklighet av drömmen. Henrik berättar om backen hemma på gården i Åre.Vi är otroligt nyfikna på hur det gick till. Vad fick dig att faktiskt bestämma dig att bygga en skidbacke – på riktigt?

På gott och ont så lutar precis all mark i Åredalen. Så när jag köpte gården så började vi direkt drömma om att sätta upp en lift. Vi var trötta på att dra kidsen upp efter pulkaåkning helt enkelt. När jag väl fick tag på en lift och fått allt på plats då fanns det inga gränser för fantasin. Det har varit en lång resa till där vi står idag och varje år har vi försökt att komma med nåt som gör det lite bättre. När det är mörk vill man ha bra belysning, när allt är stenhårt och svårshapat vill man ha pistmaskin, när det är en dålig snösäsong vill man ha snökanoner. Allt går att lösa med lite fantasi, bra vänner och mycket insats.


Åre är en av Skandinaviens största skidanläggningar med backar för alla typer av åkare. Hur kom du fram till att det behövdes en backe till och vad är det som gör just din backe unik?

Kort och gott är väl för att jag kan, haha! Närå, det är ju en pytteliten backe i jämförelse med Åres system men det är kul att lägga överskottsenergin på ett eget projekt och det är så sjukt häftigt när allt funkar. Att kunna starta liften, dra igång lamporna, sätta på musik och köra några varv med kompisar eller bara med mina barn är så lyxigt. Vi startar när vi vill och vi stänger av när vi vill, det är unikt i sig.


Om du skulle planera en perfekt dag i backen med allt från vänner till grillkorv och varm choklad. Hur skulle den se ut?

Vårshred! En solig, vindstilla dag med mycket snö i april är svårslaget. En riktig drömdag börjar med att snön ligger hårt efter en kall natt och att jag pistar i ordning backen med en rykande morgonkaffe. Rails och hoppen är välpreppade och ett gäng av mina bästa vänner med familj dyker upp lagom till att snön blir till vårslask. Vänner och familjehäng varvas med laps i backen till musik i högtalarna. Liften fungerar felfritt och stämningen är på topp. Vi grillar hamburgare och njuter av vårsolen. Minst sagt, svårslaget.


Vad har du för tips att ge till den som är sugen på att förverkliga drömmen om en egen skidbacke hemma?

Det vore kul att se fler liknande projekt och vad de har för lösningar. Jag har ju tur som kommer från Åre där jag har mycket duktiga vänner från olika branscher, allt från liftbyggare till elektriker och snöläggare så jag har fått mycket tips från proffsen. Jag tror det är nyckeln för att få det att funka. Fråga innan du bygger, för man har igen det så mycket i slutändan.


Vilka mål har du för säsongen?

Vi går ju in i en väldigt osäker säsong, både med resor och om ens liftanläggningar får eller kan öppna. För min egen del så planerar jag på att utforska våra svenska fjäll mer, det är det mest säkra man kan planera efter i alla fall. Förhoppningsvis så får vi mycket snö i år och kan njuta av det vi har i närområdet. Vi gjorde lite missions i fjol och när man väl träffar rätt så är det helt magiskt bra här i Jämtland. Annars så kommer jag jobba som pistvakt, liftskötare, pistör, snöläggare, pistmaskinsförare, lifttekniker och backvärd hemma på gården.

Korta fakta om Henrik

Namn: Henrik Windstedt
Ålder: 37
Familj: Sambo Tove, barnen Loui 11 och Eddie 8
Bor: Åre
Yrke: Skidåkare
Meriter: 7 gånger vinnare av Scandinavian big mountain championships, Vinnare av Freeride World Tour 2008, Juniorvärldsmästare puckelpist 2002