På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Vilken pulsklocka passar dig?

Hitta rätt i djungeln av pulsklockor. Mikael Frölich, försäljnings- och marknadsansvarig på Suunto i Sverige, delar med sig av sina bästa tips.

Hur ska man välja klocka?
– Tränar man mycket och varierat är det fördelaktigt med en multisport-klocka för denna ger mer återkoppling på detaljnivå. Är man inte intresserad av många funktioner och återkoppling efter träningspasset fungerar en enklare variant alldeles utmärkt. Personligen tycker jag att valet ska vara en klocka som är enkel att använda och som ser fin ut.

Vad finns det för olika klockor?
– Pulsklockor går först och främst att dela upp i två kategorier. Den ena har pulsbälte och återger 100% hjärtfrekvens. Sedan finns det klockor utan pulsbälte (optisk mätning) och de anses vara tillräckligt bra idag för att räknas som pulsklockor. Sen är det också en skillnad mellan basic och mer avancerade klockor. Skillnaden mellan dessa är informationsflödet.

Vilka olika funktioner finns det?
– Det kan variera väldigt mycket från klocka till klocka. Basfunktionerna är realtidspuls, snittpuls och kaloriförbrukning. En mer utvecklad modell innehåller oftast gps-hastighet, återkoppling via dator/mobil/padda, flertalet analyser på hjärtat samt ihopkopplingsmöjligheter till cykel- och löpenheter som mäter kraftöverföring och effektivitet. Enkelt uttryckt så adderas fler funktioner ju dyrare klockan är.


Viktigast för oss användare?
– Att klockan passar dig som individ. Användandet av klockan är viktigare än själva funktionerna. Viktigt är att göra sitt maxpulstest och att veta sin vilopuls för att få rätt uppgifter inmatade i klockan. Med denna information blir vilken pulsklocka som helst användbar i träning och hjälper användarna till en bättre form.

Framtidens pulsklockor?
– Det går att se redan nu att morgondagens produkter kommer vara än mer anpassade för mobiltelefoner och tablets/ipads plus att användarvänligheten också blir bättre och bättre.Vill du fördjupa dig ytterligare i vilken pulsklocka som passar dig? Nedan har du våra tips på pulsklockor för nybörjaren, motionären och elitidrottaren.


FÖR NYBÖRJAREN

nybörjare

1. FITBIT ALTA
Ett aktivitetsarmband som mäter dina aktiviteter under dygnet och påminner dig om att röra dig.

2. TOMTOM RUNNER
En tunn och smidig träningsklocka med inbyggd GPS som registrerar dina aktiviteter. Perfekt för löparen.

FÖR MOTIONÄREN

motionär

1. FITBIT BLAZE
En kombinerad smartklocka och avancerat träningsarmband som mäter dina aktiviteter. Passar flera olika träningstyper.

2. POLAR M600
Vattentät träningsklocka med inbyggd GPS. Mäter bland annat aktiviteter och sömn direkt vid handleden. Utmärkt för löpning och simning.

FÖR ELITIDROTTAREN


elit

1. FITBIT SURGE
Kombinerad smartklocka och avancerat träningsarmband med inbyggd GPS som mäter och spårar din aktivitet automatiskt.

2. SUUNTO SPARTAN ULTRA AVANCERAD
GPS-klocka för multisport med pekskärm, vattentålig till 100 meter med kompass och barometertryck.