Årets Vasaloppskollektion är här

Fäbodar, granar och skidspår – årets Vasaloppskollektion, designad av Cecilia Hedin, bjuder på moderna mönster inspirerade av Dalarnas vackra naturlandskap.

När uppskattade illustratören Cecilia Hedin signerar Vasaloppskollektionen, som varje år tas fram i samarbete med Craft och Stadium, står skidspåret och skidupplevelsen i fokus. Fäbodar, snöklädda grantoppar och fokuserade åkare – allt återfinns i Cecilias fina illustrationer som pryder både mössor, underställ och funktionsjackor.

– Vasaloppet är så mycket mer än målporten i Mora, även om den såklart är en viktig målbild både fysiskt och psykiskt, säger Cecilia Hedin, som har designat kollektionen. Det är många timmar som läggs ner inför Vasaloppsdagen och man harvar otaliga mil i skog och mark för att förbereda sig. Vasaloppsarenan med sina fäbodar och långa skogar är en fantastisk plats att vistas i, och det tåls att illustreras i en Vasaloppskollektion. Jag vill att åkarna ska känna igen sig i kollektionen och relatera till bygden.

Vasaloppet har en lång historia och är populärare än någonsin, något som Cecilia tyckte var viktigt att få fram i kollektionen.

– Trots att Vasaloppet snart närmar sig 100 år är loppet hetare och modernare än någonsin. Därför var det viktigt för mig att uttrycket i illustrationer och mönster avspeglar vår tid med en modernare look. Designen består av en platt grafik med geometriska former och inte så mycket krusiduller. Den mörkröda färgen vill jag ska associeras med klassisk Falu rödfärg, som jag kompletterat med en poppigare röd-orange för att få en modernare känsla. Den mörkblå färgen flörtar med den tidiga och mörka marsmorgon som en start i Vasaloppet faktiskt innebär.





Vilka är dina personliga favoriter i kollektionen?
– Eftersom jag är något av en mössoman, så får jag väl säga mössorna. Så kul att de kommer i så många färger. Jag vill ha en av varje! Även underställen är en personlig favorit – kul att kunna mixa och matcha. För mig är underställ en så stor del av vintern, jag går alltid i underställ. Kanske inte på stan, men ofta hemma, och för att inte tala om de otaliga timmarna man flanerar runt i underställ efter det att man har varit ute och tränat. Det hör ju till, underställshänget efter skidåkningen medan man tinar upp med en kopp choklad och ”Vinterstudion” på teven.








Har du själv åkt loppet någon gång?
– 2017 åkte jag först Tjejvasan som en uppvärmning inför premiären av Nattvasan samma år. Jag körde Nattvasan ihop med min sambo, det var verkligen spektakulärt, speciellt som vi åkte första året då det endast var 800 par som fick starta. Jag är lyckligt lottad att jag har en sån tålmodig kille. Vanligtvis åker han många timmar snabbare än vad jag gör, men han tog sig tid att sällskapa mig hela vägen i mörkret. 2020 ska jag ta mig an det riktigt Vasaloppet. Det blir kul att göra det på dagtid och på skidor (har sprungit delar av den sommartid på Vasakvartetten), men framför allt kul att göra det iförd en egendesignad kollektion.




1922 – 2019: Från tung och otymplig till lätt och funktionell

Skidutrustningen idag är högteknologisk, funktionell och ultralätt. Men så har det inte alltid sett ut. Låt oss ta en hastig titt i backspegeln för att jämföra dagens utrustning med den som återfanns i spåret 1922. Året då Vasaloppet gick av stapeln för allra första gången.


1922
1922 gick det allra första Vasaloppet av stapeln. Vinnaren hette Ernst Alm som med tiden 7.32.49 fick stå på prispallen endast 22 år gammal. En imponerande tid med tanke på att skidutrustningen, under den här tiden, var minst sagt både otymplig och tung. Skidorna som gjordes av trä, ofta furu, björk eller hickory var extremt långa, upp till 290 cm(!). Skidpjäxor var inte uppfunna. Åkarna använde istället näbbskor som sattes fast på skidorna med hjälp av enkla bindningar som bestod av läderremmar som spändes över tårna och runt hälarna. Materialvalen i stavarna varierade, men bambun som var lätt och ihålig var populär. Tillsammans vägde utrustningen 5 kg, vilket tål att jämföras med dagens dryga 1,5 kg. Skidklädseln utgjordes av skjorta, stickade yllestrumpor och hängselbyxor av vadmal – ett slittåligt, varmt och vattenavstötande tyg av ull.



2019

Dagens skidkläder och utrustning är högteknologisk och funktionell. Skidor tillverkas av armerad plast, glasfiber eller kolfiber. Precis som moderna pjäxor väljs de utifrån både nivå och stil – klassiskt, skate eller en kombination av båda. Stavarna är oftast även de gjorda av kolfiber. Lätta, men styva, för att man ska få ut maximalt av nedlagd ansträngning. På kroppen hittas högteknologiska funktionsmaterial som andas och håller kroppen varm och torr. Det är heller inte ovanligt att åkarnas handleder pryds av pulsklockor som håller koll på både hastighet, puls och energiåtgång – allt för att prestationen i spåret ska kunna maxas. 2019 lämnas ingenting åt slumpen.