På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

TREND: Nischade gym

Specialstudios och mindre träningsgrupper sprider sig som en löpeld genom träningsvärlden. Varför då?

Det har hänt mycket sedan Sveriges första gym slog upp dörrarna i källaren under Mosebacke Teater i Stockholm under slutet av 1800-talet. I dag är gymmet en del av stadsbilden – en plats för den moderna människan att ses och synas på. Den stora förändringen skedde under 1990- och 00-talet, då de stora gymkedjorna etablerade sig i lokaler med reception, solarium och väldiga omklädningsrum. Men allt går som bekant i cykler.

Personlighet i fokus
Nu ska vi ner i källaren igen. De mindre och mer nischade gymmen blir allt fler, vare sig det handlar om yoga, crossfit, pilates, spinning, HIIT eller boxning. Trenden går hand i hand med vår strävan efter att tillhöra små exklusiva grupper. Hos de mindre gymmen handlar det i första hand att förmedla känslan av tillhörighet, ofta med ett stort engagemang för varje individ.


Om det tidigare låg prestige i att enbart äga ett gymkort, ska man numera helst geotagga en bikramstudio eller en crossfit-box på sin Instagram. Precis som med surdegsbak, mixologi och balkongodling, har det blivit trendigt att nörda ner sig i sin träningsform. Även de traditionella, större gymmen hakar på trenden. I dag erbjuder de flesta både crossfit och yoga i mindre grupper.

Framtidsspaning
Så hur kommer framtidens gym se ut? Vem vet. Men så länge vi fortsätter berätta för världen vilka vi är genom vår träningsform så kommer de små, initierade gymmen fortsätta poppa upp. Håll utkik i en källare nära dig.