Skateboardens historia

En bräda med rötter i den urbana stadsmiljön. Detta är historien om hur skateboarden expanderade - och fascinerade en hel värld.

Skateboarden har älskats och ifrågasatts genom historien, likaså har brädan varit mer populär vissa årtionden än andra – men aldrig otrendig eller förbrukad. Skateboarden, som för första gången såg rampljuset i USA under 50-talet, är idag bakgrunden till en av vår tids mest engagerande subkulturer. Men hur blev det egentligen så? Låt oss ta en titt i backspegeln.

Skateboardens födelse
Hur skateboarden egentligen kom till råder det delade meningar om då ett flertal olika grupper utvecklade uppfinningen under 50-talet. Men vad vi vet med säkerhet är att det var en efterlängtad uppfinning av kaliforniska surfare som ville utöva en snarlik idrott även på land – och det fick dem. Den första kommersiellt tillverkade skateboarden beställdes av Bill Richard, vid den tidpunkten ägare av en surfaffär i Los Angeles. Richard tillverkade till en början en bräda vars syfte var att surfare skulle kunna träna på den på gator, vilket ledde till att skateboard under en kort period kallades för ”trottoar-surfing”.

1961 påbörjades masstillverkningen av skateboards. Skateboardarna såg ut ungefär som nutidens longboards och hade tydliga influenser från surfingen. Inte så konstigt kanske, men tanke på att de som producerade dem under denna tid var tillverkare av just surfbrädor. De första skateboardarna hade hjul som var tillverkade av metall eller keramiska material, någonting som gjorde att brädan inte klarade av påfrestningarna från underlaget. Under 70-talet tillverkades därför för första gången skateboards med uretanhjul – en efterlängtad uppfinning som kom att ha stor betydelse för sporten. Hjulen möjliggjorde skateboardåkning på platser som tidigare inte varit optimala för en skateboard, och i takt med den förbättrade utrustningen ökade också intresset.

Trots detta var det långt ifrån alla som jublade över den nya sporten och den kultur som omfamnade den. Motstånd kom från många olika håll och handlade i synnerhet om skateboardåkningens anpassningsförmåga, som ansågs vara bristande och att det krävdes specialbyggda skateboardbanor för att kunna utöva den. Efter påtryckningar från samhället förflyttades därför skateboardåkningen bort från staden, till egna hemmagjorda ramper.

Skateboardens upprättelse
Det skulle dröja fram till slutet av 80-talet för att skateboarden skulle få upprättelse på gatorna igen. Under denna period hade ungdomar fått upp ögonen för skateboardåkning och allt eftersom blev sporten en typ av livsstil. Skateboarden var tillbaka där den en gång uppkom – på gator och torg.
Under denna tidsepok slog också stora stjärnor såsom Tony Hawk och Tony Alva igenom på den internationella skateboardscenen.

Men det var trots allt i slutet på 90-talet som skateboarden fick sitt stora genombrott och fullständiga acceptans. Sedan 90-talet anses skateboard vara lika betydelsefull som vilken annan idrott som helst. Under OS i Tokyo 2020 kommer skateboard vara en officiell gren, ett erkännande som många skateboardutövare världen över väntat på.

Här kan du läsa om hur du väljer rätt skateboard.