Alltid 365 dagars öppet köp. Alltid 365 dagars öppet köp.Läs mer

5 skaljackor som skyddar i höstrusket

Skaljackan är ett multifunktionellt plagg som funkar året om. Vi ger dig 5 favoriter för herr, dam och barn.

Bild ovan: Lundhags

En skaljacka är precis som det låter det yttersta skalet som skyddar mot vatten, vind och smuts. Skaljackan är tillverkad för att skydda mot varierande väderförhållanden vilket gör att det är lätt att anpassa kläderna under jackan efter temperatur och aktivitet för att hela tiden ha lagom mycket kläder på sig, men ändå ha ett bra skydd mot oförutsett väder. Mångsidigheten gör att du kan använda en skaljacka både vid kortare skogspromenader, längre vandringar eller vid skid- eller snowboardåkning.

Vilka funktioner behöver du?

Ifall du vet på förhand hur och när skaljackan primärt ska användas är det bra att försäkra dig om att den har de funktioner och praktiska lösningar som du behöver. En tumregel att komma ihåg är att ju tuffare aktivitet du ska ägna dig åt desto mer tekniskt avancerad skaljacka kommer du att behöva. Medan någon kanske behöver en variant med extra ventilation och många fickor för längre vandringar kanske en annan föredrar en enklare allt i ett-lösning som funkar såväl till en enklare utflykt som till vardags. Eller kanske vill du ha en skaljacka som du kan använda som yttersta lagret i skidbacken? I såna fall är en skaljacka med exempelvis snölås och extra ventilation viktiga funktioner. På stadium.se finns en uppsjö av varianter med olika passform och funktioner – vi listar här fem favoriter för hela familjen.


För honom:

Adidas, M Id Wnd Jacket

Herrjacka som passar utmärkt när vädret är oförutsägbart då den ger skydd mot vind, snö och lätt regn. Vindjackan är tunn och lätt vilket gör den enkel att packa ihop när temperaturen stiger. Jackan är även utrustad med smarta ventilationskanaler som kan stängas och öppnas för ökat luftflöde till armarna. Adidas, M Id Wnd Jacket, 799 kr.

Lundhags, M Gliis Ms Anorak

Snygg och modern vindjacka i minimalistisk stil tillverkad av vindtätt och vattenavvisande material. Rymlig ficka på magen rymmer det mest väsentliga och huvan med dragsko skyddar mot vind och regn. Gjord av 65 % återvunnen polyester och 35 % ekologisk bomull. Lundhags, M Gliis Ms Anorak, 999 kr.

För henne:

The North Face W Women’s Insulated Fanorak

Snygg, fodrad och föränderlig. Denna smarta vind- och vattenavvisande jacka från The North Face går enkelt att packa ner i sin egen känguru-ficka och därmed förvandlas den till en midjeväska. Perfekt för den som till exempel vill ut och vandra under sensommaren då temperaturerna snabbt kan förändras. The North Face W Women’s Insulated Fanorak, 1 699 kr.


The North Face M Waterproof Frnk

Snygg khaki-färgad anorak som funkar lika bra på stan som på fjället. Även denna jacka går att packa ner i sin egen känguruficka och förvandlas till en midjeväska. The North Face M Waterproof Frnk, 1 699 kr.

För barnen:

Everest, J Alr Shell Jkt

Ovadderad skaljacka som därmed enkelt tempereras genom att variera plaggen som bärs inunder. Tejpade vattentäta sömmar och vattenresistent yttertyg gör att barnen håller sig torra både vid ösregn och snöoväder. Med andra ord en jacka som håller hela året – vår, sommar, höst som vinter. Jackan är även utrustad med reflexdetaljer och förhöjda ärmar för bästa möjliga rörlighet. Perfekt för det aktiva barnet som gillar att vara utomhus. Finns i fler färger och mönster. Everest, J Alr Shell Jkt, 499 kr.