På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Så bygger du upp en stilsäker och praktisk träningsgarderob

Att bygga upp en träningsgarderob som både är praktisk, stilsäker och funktionell är inte alltid det enklaste – men långt ifrån omöjligt. Vi ger tips på hur du med 3 enkla steg bygger en smart träningsgarderob som håller över tid, och gör träningen roligare. Foto: Adidas/All me Bra.

Basgarderob

Det första du bör göra är att börja med att bygga upp din basgarderob. Basgarderobens plagg handlar om funktion och bör bland annat innehålla träningsskor, tights, sport-bh, underkläder, strumpor, t-shirt eller linne. Ett bra tips är att välja plagg som är enkla matcha med andra färger och mönster.

När du väljer kläder för din basgarderob handlar det främst om att se över dina träningsrutiner och behov. På så sätt behöver du inte avstå från träningen för att du inte har kläder som passar tillfälle eller träningsform. I basgarderoben finns också nyckelplaggen i din träningsoutfit, se därför till att välja rätt modell med rätt funktioner.

Tightsen är ett sådant nyckelplagg som bör väljas med omtanke. För dig som springer mycket utomhus är ett par löpartights i snabbtorkande material som andas väl att rekommendera. Likaså är det bra med smarta detaljer såsom reflex och ficka om du ska springa längre löpturer i mörker. För dig som istället ägnar dig åt lite hårdare träningsformer är kompressionstights ett bra alternativ. Kompressionstights ger nämligen stöd åt musklerna under hårda eller längre träningspass. Däremot funkar ett par vanliga träningstights för den som föredrar gym- eller gruppträning.

Kompletterande plagg

Genom att bygga ut basgarderoben med kompletterande plagg blir det både roligare och mer motiverande att träna. Satsa på plagg som ger någonting extra i form av stil eller funktion.

För dig som löptränar kan det handla om ett par extra löparskor eller ett par terrängskor som underlättar löpning på varierat underlag, eller ett par shorts för varma soliga löprundor. Tränar du hellre styrketräning inomhus? I så fall är träningshandskar ett exempel på plagg som tillför extra funktion i form av bättre grepp. Och för den som istället ägnar sig åt yoga kan ett par träningsbyxor eller tights anpassade för yogans rörelsemönster utgöra ett bra kompletterande plagg.

Det är genom de kompletterande träningskläderna du kan uppdatera och variera din garderob. Känner du dig bekväm i dina kläder kommer du garanterat även att prestera bättre!

Tillbehör

En komplett träningsgarderob behöver också tillbehör. Vilka tillbehör som är nödvändiga beror helt och hållet på vilka träningsformer du ägnar dig åt. Men en träningsväska och vattenflaska är någonting de flesta brukar vilja ha med sig på träningspasset.

Fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig när du väljer träningsväska. Kanske behöver du en väska med plats för en yogamatta? Välj isåfall en större variant med fäste, eller som är rymlig nog att ge plats åt såväl mattan som dina övriga plagg. Utövar du hellre din träning utomhus är en väska med vattenavvisande material att föredra så den kan ställas utomhus på fuktig mark utan problem. Skulle man även vilja ha plats för smutsiga skor finns väskor med separata skofack eller stort huvudfack där du kan förvara skorna. Många tränar dessutom ofta efter jobb eller skola – då är ett smart tips att använda en väska som funkar för både vardag och träning. Välj en snygg och praktisk variant med större fack för att kunna förvara bland annat laptop eller surfplatta.

När du väljer vattenflaska gäller samma princip – se över vilken design som underlättar din träning. För löparen kan en mjuk och komprimerbar vattenflaska som enkelt kan placeras i bältet eller västen vara att föredra. För den som istället tränar styrketräning eller gymmar mycket kan det vara bra med en större vattenflaska så du slipper onödiga pauser för påfyllning. Det finns sportflaskor med olika design så som flaskor för enhandsgrepp, flaskor i glas eller med större öppningar för enkel påfyllning och rengöring. Välj det som passar din träning.

Sist men inte minst: Maximera din träning med en pulsklocka eller annan gadget och låt den guida dig igenom träningspasset!