På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-*

På Stadium har vi alltid fri frakt på ordrar över 399:-* Läs mer

Surfing - en sport för alla

Surfing är en trendig vattensport som varje år växer och blir en allt mer populär träningsform. Många vill lära sig den ädla konsten att surfa och därför har vi snackat med Jens Holmer som driver Surfakademin och lärt över 3 000 svenskar att ta sig an vågorna sen starten 2006.

OM JENS HOLMER:

YRKE: Driver Surfakademin med vännen Peter Sahlberg.
ANTAL SURFDAGAR PER ÅR: 200–300 dagar.
SOMMAR FÖR JENS: Salta hav, vågor, sol, lek och energi.
TRÄNAR: Förutom surfing? Simning, boxning och tripod airbending.

Varför ska man surfa?– Att glida fram på havets vågor är en otroligt härlig upplevelse. Man är helt viktlös och drivs framåt av enorma energier. Det är nog det närmaste att flyga man kan komma som människa. Det är lite som att åka snowboard i puder, fast skillnaden är att bergen hela tiden rör på sig. Surfingen väcker barnet inom oss och ger samtidigt både glädje, skratt, avkoppling och hälsa.


Vem kan lära sig surfa?– Det härliga är att alla som vill kan lära sig att surfa. Vi har allt från 6 till 65-åringar som surfar med oss. Det finns en felaktig bild över att surfing är farligt och att man måste ha åkt skateboard i 10 år och så vidare.


Vilket är ditt bästa nybörjartips?– Den vanligaste nybörjarmissen är att man börjar med en alldeles för liten bräda. En bräda med liten volym är svårare att fånga vågor med och svårare att hålla balansen på. En annan vanlig fälla är att man går ut i fel vågor. Det gäller att gå ut i snälla långsamma vågor och inte snabba vågor som bryter rev. När man börjar åka skidor är det ju inte så bra med en mono-ski i svarta backen så att säga.


3 saker som gör dig surfredo!

Badkläder

En förutsättning för att du ska fokusera på surfingen till 100 % är att ha badkläder som sitter på plats. Välj därför baddräkt, våtdräkt eller badshorts som tåliga och sitter åt.

Solskydd

Tiden går fort när man har roligt. Tänk på att skydda dig ordentligt med solskydd så du klarar dig från solens starka strålar när du ska ge dig ut på vågorna!

Energi

För att hålla humöret uppe och tålamodet igång är det också viktigt att du fyller på med rätt energi innan det är dags att ställa sig på brädan!