15% rabatt på utvald elektronik.

Erbjudandet gäller på stadium.se t.o.m. den 4/2 2023. Erbjudandet gäller på ordinarie priser. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, föreningsprodukter, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2023-02-04

15% rabatt på utvald elektronik. Villkor

Fotbollsskoguiden

Om vikten av att köpa rätt fotbollsskor

Enligt det internationella fotbollsförbundet FIFA spelar drygt 240 miljoner människor i 200 länder fotboll. I Sverige är fotbollen i högsta grad en nationalsport. Många spelar från låg ålder och att välja rätt fotbollsskor kan göra stor skillnad för både spelet, upplevelsen och kroppen. Men det är lätt att känna sig vilsen i fotbollsskodjungelns ständigt växande utbud.

Det första du ska tänka på när du provar är att skon ska kännas skön. Den måste sitta tajt och bra runt foten, så att foten inte rör sig i skon. Ju högre nivå du spelar på desto viktigare blir det sedan att skräddarsy skon efter just dina förutsättningar. Har man höga krav på teknologi, komfort och funktion så blir skorna givetvis lite dyrare, men även för en nybörjare kan det vara värt att lägga lite extra på en bättre variant. Det kommer göra spelet både enklare och roligare.

Fotboll spelas i dag över hela året och på högst varierade underlag. När man ska köpa skor är det därför avgörande att välja sko utifrån underlag. Men det är också viktigt att anpassa skon efter din spelstil och position i laget. En snabb anfallare har förstås helt andra behov än en stabil mittback. Därtill kommer ett antal parametrar som passform, vikt och material. I den här guiden hjälper vi dig att navigera rätt.TÄNK PÅ ATT

 • Skorna ska kännas bekväma men sitta tajt på foten.
 • Välj prisklass efter dina behov och krav. En bättre sko ger bättre förutsättningar.
 • Anpassa dina skor efter underlag och spelstil.

Underlag

Välj skor efter underlaget du spelar på

Det var länge sedan alla fotbollsskor hade gräsdobbar. Dagens dobbar är noggrant anpassade efter olika typer av underlag. Genom att välja rätt skor kommer du att belönas med bättre grepp, teknik och precision. Här förklarar vi de fem vanligaste dobbsystemen.

Firm Ground (FG) – för spel på naturgräs
Skor med det här dobbsystemet är till för spel på naturgräs. Dobbarna är långa och hårda och syftet är att de ska ge spelaren ett bra grepp, även när det har regnat och är blött på plan. Inom FG-systemet finns det numera olika uppdelningar. En anfallare kan behöva en lättare sko med längre dobbar för optimalt grepp vid snabba ruscher, medan en mittfältare bör satsa på en sko med något lägre dobbar som är mer skonsam mot fötterna.

Skor med FG-dobbar bör aldrig användas på konstgräs. Skälet är att om man använder fotbollsskor med för långa dobbar så ökar risken för skador. Långa dobbar kan lättare fastna i konstgräset och då riskerar man vridningar både i fotled och knän.

Artificial Grass (AG) – för spel på konstgräs
Det byggs allt fler konstgräsplaner runtom i Sverige och på senaste tiden så har också fler och fler konstgrässkor kommit ut på marknaden. Konstgrässkor har många korta dobbar som är extra starka. Detta för att de ska tåla det slitage som uppstår under spel på konstgräs.

Multisula (FG/AG & MG) – för spel på både naturgräs och konstgräs
Många spelare växlar i dag mellan olika underlag vilket skapat ett behov av en kombinerad sko. En del producenter, till exempel adidas och Puma har därför tagit fram en sula som passar för både naturgräs och konstgräs. FG/AG-sulan innehåller en kombination från de bästa egenskaperna hos en FG-sko och en AG-sko, för att ge bra fäste på båda underlagen. Nike har samma teknik men kallar den MG. Fotbollsskor för barn har ofta multisula.

Turf (TF) – för spel på grus
Skor med beteckningen TF är utrustade med massor av små dobbar som är anpassade till spel på hårda grusplaner. Dämpningen i en grussko är ofta större än på skor med AG- och FG-dobbar, vilket gör dem väldigt stryktåliga och slitstarka. TF-skor kan också passa bra på hårda och torra konstgräsplaner med kort gräs.

Indoor Courts (IC) – för spel inomhus
Inomhusskor behöver inga dobbar. I stället har de en helt platt och mönstrad undersula för att man vill komma så nära golvet som möjligt och därmed få optimal kontroll. Den här typen av skor är dämpade på ett sätt som gör att de även kan användas till andra inomhussporter.TÄNK PÅ ATT

 • Underlaget avgör vilket dobbsystem du ska välja på skorna.
 • Använd aldrig skor för naturgräs till konstgräs – risken för skador ökar.
 • Multisula är ofta ett bra val när du köper fotbollsskor till barn.

Spelartyp


Välj skor efter din position i laget

Somliga tycker att det viktigaste är att ha en snabb och smidig sko. Andra värdesätter i första hand precision i passningar och crossbollar. Medan vissa behöver en rejäl variant som håller för tuffa närkamper. Kort sagt – din spelartyp och position i laget kan ha stor betydelse för vilka skor som passar just dig bäst. Här ger vi några tips på hur du ska tänka.

Offensiv spelare: För en utpräglat offensiv spelare, som Ada Hegerberg, Robert Lewandowski och Luis Suárez, är explosivitet avgörande. Du gör ofta maxlöpningar och tar många avslut. Därför behöver du en lätt och snabb fotbollssko med responsiv sula och långa dobbar för optimalt grepp vid snabba ruscher. Ovandelen på skon bör vara öppen med sidsnörning, så att du får rena träffar på bollen och minskar risken för felträffar. Exempel på modeller: adidas X, Nike Phantom GT och Puma Future Z.

Kantspelare: Kantspelare som Kosovare Asllani, Leo Messi, Leroy Sane och Kylian Mbappé använder sin snabbhet för att ta sig förbi sin motspelare. Oavsett om man är forward, mittfältare eller back så springer en ytter mycket med boll och håller bollen nära fötterna. Därför behöver du en lätt och rörlig sko, nästan som en sprintersko, med något lägre dobbar som är mer skonsam mot fötterna. Samtidigt bör de ha ett kontrollelement så du klarar att hålla bollen tätt intill dig och får precision i passningarna. Exempel på modeller: adidas Nemeziz, Nike Mercurial och Puma Ultra.

Defensiv/central spelare: En speldirigent på mittfältet som Kevin De Bruyne eller en grovjobbande back som Lucy Bronze har i regel en mer defensiv spelstil. De springer inte lika mycket, men gör desto fler närkamper. Därför behöver de en skyddad och stabil sko med lite högre vikt som klarar tuffa dueller. Vissa prioriterar även mer komfort i skon för att kunna vrida och vända med bollen på små ytor. Exempel på modeller: adidas Copa, adidas Predator, Nike Tiempo eller Nike Phantom GT. Magista, Adidas Predator, Puma One.

Målvakt: Som målvakt hamnar du i kategorin defensiv spelare. Att köpa rätt sko är minst lika viktigt för en målvakt och även här gäller det att sikta in sig på en sko som är skyddad, stabil och komfortabel. Dessutom måste den ha riktigt bra grepp så att du snabbt kan slänga dig när du ska rädda bollen. Exempel på modeller: Oftast samma som för en defensiv eller central spelartyp.TÄNK PÅ ATT

 • Din spelstil påverkar vilka egenskaper som är viktigast hos skon.
 • En offensiv spelare behöver snabba och lätta skor med bra grepp och öppen träffyta.
 • En defensiv spelare behöver skyddade och stabila skor som klarar hårda närkamper.

Passform


Så vet du att dina skor sitter rätt på foten

Storlek: En tumregel är att välja en storlek som har 0,5 till 1 cm utrymme kvar vid tårna. Det är viktigt att skon inte glider fram och tillbaka men heller inte är för trång. Om foten trycks ihop så hämmar det bollkänslan. Skinnskor töjer sig ofta så väljer man skinn behöver man ha max 0,5 cm tillgodo, medan en sko av syntet töjer sig mindre och kan vara aningen större. Men tänk på att skorna absolut inte får sitta för löst eller glappa vid hälen. Det ska kännas bekvämt men tajt.

Spelarnivå: För en nybörjare är förstås det viktigaste att skon känns bra på foten. Se till att du hittar en sko som passar fötternas bredd och läst. Om du spelar relativt regelbundet kan du börja fundera mer över skons egenskaper. Välj gärna ett tunnare material som ger dig bättre kontroll på bollen. Den erfarna spelaren föredrar ofta en riktigt tajt sko. Här gäller det att hitta en variant som håller i alla väder och svarar mot dina behov i fråga om prestanda och teknologi.

Prova rätt: Testa alltid fotbollsskor på båda fötterna och gå in dem ett tag innan du börjar träna eller spela matcher med dem. Prova alltid dina skor med strumporna du brukar spela i. Tänk också på att dina fötter svullnar något när de blir varma. Prova olika märken och våga byta om det inte känns helt rätt. Byt gärna ut den medföljande innersulan mot en ny fotbollssula som ger dig bättre dämpning och stöd. I vissa modeller är passformen olika för dam- respektive herrmodell.TÄNK PÅ ATT

 • Välj en storlek som har 0,5 till 1 cm utrymme kvar vid tårna.
 • Erfarna spelare bör välja tajtare skor och högre prisläge för bättre teknologi.
 • Investera gärna i en ny fotbollssula som ger bättre dämpning och stöd.

Skor för barn


Så ska du tänka när du köper skor till barn

När man går ner i åldrarna är det naturligtvis viktigast att skorna är sköna och bekväma, snarare än att de har en specifik anpassning eller funktioner för en viss typ av spelstil. Skorna bör ha utrymme vid tårna, men lämna heller inte för mycket växtmån, då blir de bara svåra att spela i. Ungefär 1 cm utrymme vid tårna brukar vara lagom.

De flesta fotbollsskor för barn har dubbsystemet multisula. Det innebär alltså att de passar för både naturgräs och konstgräs. Exempelvis har alla Adidas varianter för barn multisula, medan Puma och Nike har multisula upp till en viss prisnivå och därefter fler alternativ att välja mellan.

För barn upp till 8–10 år brukar enklare skor med multisula ofta vara fullt dugliga. Men sedan kan det vara dags att börja anpassa skorna efter underlag, spelstil och position i laget. Särskilt om barnet spelar mycket och ofta.TÄNK PÅ ATT

 • Skorna ska kännas sköna. Cirka 1 cm utrymme vid tårna brukar vara lagom.
 • De flesta varianter för barn har sulor som passar på både naturgräs och konstgräs.
 • När barnet är 8–10 år kan det vara dags att anpassa skorna efter spelstil och underlag.

Tips och råd

Om material, skötsel, snörning och livslängd

Material: Vilket material du ska välja är individuellt. Skinn formar sig bättre runt foten och har större andningsförmåga än syntet, medan syntet klarar olika väderförhållanden bättre och håller formen när det till exempel regnar eller snöar. I båda fallen så finns det många olika kvalitéer. Vissa exklusiva syntetmaterial har förmågan att ge lika bra grepp mot bollen när det är blött eller torrt ute. Överlag blir syntetskor allt vanligare och mer avancerade. Det finns även fotbollsskor med textil i delar av skon, till exempel stickade ovandelar som ger bättre bollkontroll.

Skötsel: Rätt skötsel förlänger livet på skorna. De flesta skor av syntet eller textil behöver man tvätta med vatten efter varje träning. Skölj och borsta bort smuts och lera från dobbarna. Torka av ovandelen med en blöt trasa och behövs lite skorengöring så använd det. Skinnskor gör man rent utan skorengöringsmedel och smörjer in med skofett efter tvätt.

Snörning: När det gäller snörning så kan en fotbollssko ha en snörning som antingen sitter mitt på skon eller på skons utsida. Fördelen med sidsnörning är bland annat att risken för felträffar vid vristskott blir mindre. Skotten blir renare. Det finns också skor helt utan snören, där man alltid får perfekt bollkontakt både på vristen och bredsida. Tänk dock på att passformen blir ännu viktigare med dessa skor, då du inte har möjlighet att justera den med snörningen. Livslängd: Hur länge fotbollsskor håller beror förstås på hur ofta du spelar. Vanligtvis brukar det vara lagom att köpa nya en gång per år, men spelar du mycket kan du behöva byta 2–3 gånger per år. Gamla skor brukar ofta spricka i sulorna eller tappa i funktion när materialet mattas. Ett bra tips är att köpa flera par skor och alternera mellan dem, särskilt om du spelar ofta. Det är bra om skorna får vila och bli torra innan det är dags för nästa träning och match. Då håller de längre.TÄNK PÅ ATT

 • Skölj av skorna med vatten och borsta bort smuts efter varje träning.
 • Köp gärna flera par fotbollsskor och alternera mellan dem så slits de mindre.
 • Köp nya skor cirka en gång per år, eller oftare om du spelar mycket.

VISSTE DU ATT

Det vanligaste misstaget är att man väljer naturgrässkor men spelar på konstgräs. Konstgräset sliter och tar sönder både dobbar och ovandel. Konstgrässkor är mer tåliga och att risken för skador minskar om man väljer rätt fotbollsskor utifrån rätt underlag.