Exklusiv intervju med Mikael Lustig


Han är en av landslagets mest erfarna spelare och gör nu sitt fjärde mästerskap. Stadium Football har snackat med Mikael Lustig om förväntningarna på EM och vad som talar för att vi får uppleva en ny mästerskapssommar där Sverige utmanar de största nationerna.


För snart ett år sedan vände Mikael Lustig hem till svensk fotboll efter tolv år utomlands. Åtta av dem spelade han i Celtic där han blev en stor publikfavorit och vann skotska ligan varje säsong. Efter en kort sejour i Gent skrev högerbacken på för AIK i augusti förra året.
– Det har alltid legat i bakhuvudet att man ska flytta hem. Man har längtat efter den dagen och när barnen nu börjar bli lite äldre kändes det som ett bra tillfälle att flytta hem förra sommaren, säger Mikael Lusig till Stadium Football.

AIK befann sig i ett prekärt läge och hotades av nedflyttning när Lustig kom till klubben. Strax därefter bröt Gnaget den negativa trenden och Lustig hyllades mycket för sin inverkan på laget – både på och utanför planen.
– Jag ser positivt på min första tid i AIK. Vi satt i en dålig sits förra sommaren, men vi lyckades rida ut den stormen på ett bra sätt. Att klara oss kvar i allsvenskan var det första målet när jag kom hem, så att vi kunde bygga upp något starkt detta året.

Nu har AIK inlett säsongen betydligt starkare och inför EM-uppehållet ligger man på tredje plats. Lustig har startat alla matcher bortsett från bortaförlusten mot IFK Norrköping.
– Vi vill vara med i toppen och jag tycker att starten har varit helt okej. Allsvenskan är en speciell liga där alla slår alla och poängmässigt har vi gjort det okej.



Att ha ett starkt försvarsspel har länge varit AIK:s signum, men under de senaste åren har laget fått viss kritik över att offensiven fått lida för mycket. Med Bartosz Grzelak vid rodret har Gnaget blivit mer kreativa och samtidigt behållit stabiliteten bakåt.
– Vi kände oss stabila efter avslutningen förra året och ville bygga därifrån för att skapa mer offensivt. Vi ville kunna vinna matcher på flera sätt och det tycker jag att vi har visat nu. Det har blivit mer offensivt med fler löpmeter på gubbarna. Samtidigt är det en svår balansgång. Vi är starka när vi ligger kompakt, så man vill hitta en bra balans. Vi har mycket att jobba på, men jag känner att vi är på rätt väg.

Hur ser du på resten av säsongen med AIK?
– Vi vill vara ett topplag, men allsvenskan är en extremt tajt liga. Det finns måna lag som vill vara med där uppe och det gäller att ha med sig självförtroende efter EM. När avstängningar och skador börjar dyka upp är det viktigt att ha en trupp som kan fortsätta att ta poäng. Vi får se hur långt det kan räcka för oss.

Lustigs fjärde mästerskap

Medan de flesta allsvenska spelarna går på uppehåll är Mikael Lustig i full gång med att förbereda sig inför EM – hans fjärde mästerskap med landslaget.
– Det ska såklart bli kul. Det är ett speciellt EM där man inte vetat hela tiden hur det kommer att se ut. Det har varit en speciell uppladdning. Det har varit en lång väntan, men det ska bli skönt att EM drar igång.

När den svenska säsongen drog igång var det inte så långt kvar till EM. Hur mycket har du tänkt på det?
– Det har såklart legat i bakhuvudet, men jag har haft full fokus på AIK och att vi ska få en bra start. Man jag skulle ljuga om jag säger att jag inte tänkt på EM. Men jag har absolut inte stått över några träningar eller matcher i AIK bara för att det kommer ett mästerskap.



För många är det ett efterlängtat mästerskap. Pandemin gjorde att EM sköts upp ett år och inför turneringen har Sveriges gruppspelsmatcher flyttats från Bilbao och Dublin till Sevilla och Saint-Petersburg, till stor del för att få in publik till matcherna.
– Vi har väntat på detta för man vill ju ha publiken på plats. Det ska vara publik under mästerskap och jag förstår att man har flyttat matcherna på grund av det. Det kommer inte att bli den publikfesten som man är van vid, men samtidigt har de flesta spelarna vant sig med situationen att spela utan publik. Det gäller att göra det bästa av situationen.

Nyligen stod det även klart att landslaget kommer att ha sin EM-bas i Göteborg istället för i Dublin som det var tänkt från början.
– Så länge det finns bra faciliteter spelar det ingen roll var vi är någonstans. Vi kommer att kliva in i vår bubbla ändå och tyvärr kommer man inte att få träffa sin familj. Så länge vi har bra möjligheter och får en bra uppladdning är det positivt, och då har jag förstått att Göteborg ska vara bra.

”En av de mest spännande upplagorna vi haft”

Mikael Lustig har varit landslagets ordinarie högerback under ett decennium. Mästerskapsdebut gjorde han i Polen/Ukraina 2012 när Sverige slutade sist i gruppspelet. Fyra år senare klev han ut skadad i EM-premiären mot Irland när Blågult inte heller lyckades ta sig vidare till slutspelet.
– Det är inte två roliga historier såklart. I båda mästerskapen har den första matchen präglat resten av EM. I premiärerna har vi mött lag som vi ska slå och när man inte får med sig tre poäng vet man att det blir tufft. EM 2012 och EM 2016 är två mästerskap där vi inte kommit upp i standard, och då blir det svårt att gå vidare från gruppspelet.

Mycket bättre gick det i VM 2018 där Sverige var ett av turneringens främsta överraskningslag. Landslaget vann gruppen efter att ha besegrat Mexiko med 3–0 i tredje omgången och slog därefter ut Schweiz i åttondelsfinal. Sedan tog det slut i kvartsfinalen mot England som vann med 2–0 Samara. Då som nu är Mikael Lustig en av de mest rutinerade spelarna i laget.
– Det är viktigt med erfarenhet eftersom det blir mycket hajp under ett mästerskap. Det skrivs mycket i media och alla blickar riktas mot spelarna i landslaget. Om man är ny i landslaget är det nog ganska bra att flera spelare varit med ett tag förut. Vi vet vad det handlar om och vilka scenarion som kan uppstå.



Efter succén i VM 2018 har truppen föryngrats. Stommen med äldre spelare som Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg och Marcus Berg är kvar och under de senaste åren har yngre stjärnskott som Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Kristoffer Olsson tillkommit.
– Det är väl en av de mest spännande upplagorna vi haft i landslaget. Vi har flera unga spelare som redan spelar i stora klubbar i Europa och det känns väldigt motiverande att de unga spelarna håller en hög nivå. Det lyfter oss som landslag.

Janne Andersson menar att han fått fler verktyg och egenskaper, framförallt offensivt. Delar du den uppfattningen?
– Ja, absolut. Innan har vår styrka alltid varit defensiven och det kollektiva spelet. Det var så vi tog oss till VM 2018, men nu har vi också andra kvaliteter i laget. Vi har kunnat skruva lite på taktiken och försöker hitta en formel som kan göra oss ännu bättre. Vi famlade lite under Nations League, men det var också nyttigt för oss att möta storlagen. Vi gjorde det bra offensivt, men blir man lite för naiv kommer det att ringa där bak istället. Jag hoppas att vi har lärt oss mycket inför EM.

Lustig om motståndarna i EM:

Spanien
”Vi har mött Spanien förut och det är ett extremt bollskickligt lag, så det kommer att bli mycket spring. Det ska till något speciellt om vi ska störa dem, men vi var nära att göra det i kvalet nyss. Det blir en tuff match och i Sevilla kommer det säkert att vara supervarmt också. Förr visste man alltid vilken startelva Spanien hade, men under de senaste åren har de rullat runt mycket. Nu vet man inte riktigt vilken som är deras bästa uppställning”

Slovakien
”Jag har inte lika bra koll på Slovakien, men vi möte dem i en träningsmatch för några år sedan. De tog den långa vägen till EM via playoff där de vann på straffar mot Nordirland. Slovakien är inget lag som man ska underskatta, det kommer att bli en tajt match. Men om man ska gå vidare är detta en match som ska innebära tre poäng”

Polen
”Det är ett tufft lag att möta och Robert Lewandowski är ju spelaren som sticker ut mest. Polen har flera spelare som gör det bra i toppligorna, så det kommer att bli en jämn match. Inför den här matchen vet man hur utgångsläget kommer att se ut. Det kommer förmodligen att bli en avgörande match”

Framtiden i landslaget?

Sverige kliver in i EM den 14 juni när man ställs mot Spanien i Sevilla. Därefter väntar två gruppspelsmatcher mot Slovakien och Polen i Saint Petersburg. Två lag går vidare direkt till åttondelsfinal, men det finns även en chans att gå vidare som trea.
– Jag tycker vi har ganska goda chanser i EM. Spanien i premiären blir en tuff nöt att knäcka och sedan väntar två otroligt tuffa matcher mot Slovakien och Polen. Jag hoppas att vi tar oss vidare till slutspelet och där kan allt hända.

Förutom att landslaget ställs mot flera spanska storstjärnor väntar även hela Europas skyttekung, Robert Lewandowski, i den sista gruppspelsmatchen. Polens superstjärna gjorde hela 41 mål i Bundesliga den här säsongen när Bayern München vann titeln för nionde året i rad.
– Jag har mött Lewandowski två gånger och då har det gått sådär, säger Lustig med ett skratt. Han är den bästa nian i Europa. Hur man stoppar honom är nog en fråga som många backlinjer har ställt till sig själva. Det gäller att jobba tillsammans eftersom han är oerhört smart och en av världens bästa i straffområdet.

Vilka saker talar för att vi får uppleva en ny sommar där Sverige tar sig långt?
– Vi har en bra känsla i gruppen. Vi vet att vi har läge att vinna varje match med vår defensiv och det kollektiva spel. Vi krigar alltid för varandra och det talar för oss.



Sverige brukar göra bra insatser mot starkt motstånd. Varför är ni ett svårt lag att möta?
– Det är för att alla spelare köper taktiken som vi ska ha. När vi möter stora lag och de börjar blir lite frustrerade har vi goda möjligheter att få med oss bra resultat. Ju längre matchen går kommer vi närmare och det lyfter oss.

Vilka lag ser du som de främsta kandidaterna till att vinna EM-guld?
– De större nationerna kommer nog att göra upp om det, men om jag skulle välja ett lag blir det England. De kan bli farliga om de hittar sin bästa startelva.

Efter EM kommer flera spelare att tacka för sig i landslaget. Sebastian Larsson och Marcus Berg har bestämt sig för att avsluta landslagskarriären efter mästerskapet, och detsamma gäller Andreas Granqvist som haft enorma skadeproblem sedan VM 2018. Mikael Lustig tillhör samma generation, men 34-åringen med 89 landskamper under bältet har inte valt att ta något beslut om framtiden ännu.
– Jag har egentligen sagt att jag ska ta det beslutet efter EM. Jag får se lite hur det känns då. Om det känns bra kanske jag fortsätter ett tag till eller också bestämmer jag mig för att lägga av. Jag övertygad om att en klar känsla kommer att infinna sig efter EM.

Text: Marcus Heed
Foto: Bildbyrån

Mikael Lustig

Född: 13 december 1986 i Umeå.
Position: Högerback.
Klubbar: Sandåkerns SK (-2004), Umeå FC (2004-2005), GIF Sundsvall (2005-2008), Rosenborg (2008-2012), Celtic (2012-2019), Gent (2019-2020), AIK (2020-).
Landskamper/mål: 89/6.
Tidigare mästerskap: EM 2012, EM 2016, VM 2018.