Black Week! 25% rabatt för alla

Erbjudandet gäller på stadium.se och i Stadiums butiker t.o.m. den 28/11 2021. Erbjudandet gäller på ordinarie priser, dock ej på cyklar, SUP, elektronik eller produkter som levereras direkt från våra samarbetspartners. Erbjudandet gäller ej i kombination med andra rabatter/erbjudanden, vid köp av presentkort, föreningsprodukter, vid betalning av Stadium Sports Camp, på Stadium Outlet eller stadiumoutlet.se. Rabatten dras av i kassan.

Giltigt t.o.m. 2021-11-28

Black Week! 25% rabatt för alla Villkor

The Dejan Story
- exklusiv intervju med Sveriges nya storstjärna


Från Alviksskolan till landslaget och Juventus. Stadium Football har träffat Dejan Kulusevski på platsen där allting började – där rasterna handlade om fotboll och karriären tog fart.


Det är en varm dag i Stockholm och Dejan Kulusevski är tillbaka i huvudstaden för att ladda upp inför en ny säsong. Vi möter upp 21-åringen på Alviksskolan i Bromma – en av flera platser där hans resa mot toppfotbollen tog fart.
– Alviksskolan betyder mycket för mig. Jag har tillbringat väldigt mycket tid här. Det var några år sedan nu, men jag var här varje dag och har väldigt fina minnen härifrån som jag inte kommer att glömma. Jag spelade fotboll med kompisarna rasterna där vi sprang runt och var jobbiga, säger Dejan Kuluevski till Stadium Football.Dejan Kulusevski är uppvuxen i Vällingby i västra Stockholm tillsammans med sin familj. I hemorten blev han tidigt intresserad av fotboll.
– Det var väldigt mycket spring och jag spelade fotboll hela dagarna. Man gick ut klockan åtta på morgonen och kom hem klockan tio på kvällen. Jag hade en fantastisk barndom som jag tänker på än i dag, och ibland saknar man de tiderna. Jag var en riktig fotbollsnörd som älskade att spela och titta på fotboll. Så fotbollen var min första kärlek i livet. Jag började spela i Brommapojkarna när jag var sex år och håller på än idag.Som tioåring flyttade Dejan till Alviksskolan där BP hade sin fotbollsprofil. Genom åren har många skickliga spelare från klubben sprungit runt här på rasterna och haft morgonpass under ledning av Peter Kisfaludy. ”Kissen” är en av landets mest ansedda ungdomstränare och under de många åren i BP har han tränat talanger både i klubben och på skoltid. 54-åringen är numera sportchef i Brommapojkarna och för bara några månader sedan var han och besökte Dejan Kulusevski i Turin. Nu möts de igen på Alviksskolans plan med utslitet konstgräs.
– Dejan gick här från årskurs fyra till åtta och jag hade träningar med honom två gånger i veckan. Det man ska veta är att Dejan gjort 400 fotbollspass här på Alviksskolan. De passen tillsammans med Brommapojkarnas träningar har såklart gjort att han kommit dit han är idag. Det lade en väldigt bra grund för honom att komma ut i Europa.

Peter Kisfaludy minns att Dejan alltid spelade fotboll på rasterna.
– När han gick i sjuan och åttan satt han inte i kafeterian som många andra. Istället gick han alltid ner till fotbollsplanen och tränade oavsett väder. Han var den klassiska talangen som älskade fotbollen så mycket. När han var lite äldre körde han med eleverna i låg- och mellanstadiet. Det var han och två-tre personer till mot byket. Han sprang och dribblade mot 25 småkillar och småtjejer, vilket var jättecharmigt, säger han och fortsätter:

– Sedan har Dejan en sak som han lärt sig nu i iallafall. När han var liten hade han problem att knyta skorna. Snörena låg alltid ut efter dojorna och fladdrade runt fötterna. De blev alltid blöta också när det var regnigt. Det glömmer jag aldrig.

På vilket sätt stack Dejans fotbollstalang ut?
– Som liten var Dejan en tekniker precis som han är nu. Han var långt framme tidigt och spelade alltid med spelare som var ett år äldre. Dejan var väldigt teknisk och avig, men det som stack ut mest var hans kombinationsspel. Han är väldigt bra på att kombinera tycker jag. Det är vanligt att man ser det när spelarna blir lite äldre, men det såg man väldigt tidigt på honom.

Själv minns Dejan Kulusevski tiden i Alviksskolan med glädje.
– Jag minns nästan allt, men jag kommer ihåg att jag älskade rasterna. Hur vi spelade fotboll på planen här bredvid. Ibland spelade vi basket också. Man har gjort väldigt mycket grejer här.

Hur var du i skolan?
– Jag var ganska bra för jag alltid ville göra min mamma glad. När jag kom hem med bra betyg blev hon glad. Så länge jag bodde i Sverige var jag ganska bra, jag brydde mig och försökte göra mitt bästa.

Är det någon lärare eller person på Alviksskolan som betytt extra mycket för dig?
– Framförallt har jag haft mina vänner här som jag tillbringade hela dagarna med och som har blivit som en familj. Jag hade också en väldigt bra lärare som heter Malin, jag tycker att hon är den bästa läraren som jag haft. Hon fick igång alla på ett helt annat sätt. Man var väldigt glad både när man gick in och ut från hennes klassrum. Man kom ut med en helt annan energi, så hon var en fantastisk lärare för mig.

Genombrottet i Parma

Kulusevski utvecklades mycket i BP och växte fram till en av de största talangerna i klubbens enorma ungdomsverksamhet. Som 16-åring skrev han på för Atalanta och blev därmed Sveriges första utlandsproffs född på 2000-talet. I Italien väntade en helt annan miljö än vad han var van vid.
– Det var tufft att flytta till Italien. Jag var väldigt ung och var inte redo, men jag tvingade mig att bli det helt enkelt. Fast jag måste ändå säga att det var otroligt kul att bo med kompisar från hela världen och vi blev väldigt starka tillsammans. Jag skulle inte tveka på att göra om det. Det var roligt varje dag och man lärde sig helt andra saker med livet som hur man kan klara sig själv och lita på kompisarna.

Dejan Kulusevski

Född: 25 april 2000 i Stockholm.
Position: Ytter/anfallare.
Klubbar: Brommapojkarna (2006–2016), Atalanta (2016–2020), Parma (lån 2019–2020), Juventus (2020–).
Landskamper/mål: 17/1.
Hur stor var omställningen från svensk ungdomsfotboll till italiensk fotboll?
– Den var stor eftersom Italien är mycket mer taktiskt och fysiskt. I början var det svårt. Jag kände att jag var bra, men fick inte riktigt ut det på planen. Med tiden lärde man sig hur man skulle sköta allt och man lärde sig några knep för att bli mer italiensk varje dag.

Efter nästan tre år i Italien debuterade Kulusevski i Serie A när han fick göra ett inhopp för Atalanta. Säsongen därpå, 2019/20, kom det stora genombrottet när han lånades ut till Parma och tog en startplats direkt. Dejan gjorde tio mål och nio assist i högstaligan och i slutet av säsongen utsågs han till årets unga spelare i Serie A.
– Det var en fantastisk säsong. Under vissa månader kändes det som att jag gick på moln och att jag kunde göra precis vad jag ville. Då mådde jag riktigt bra och vi hade en väldigt bra känsla i laget. Jag kom väldigt nära tränarna och spelarna. Det var ett fantastiskt år och jag älskade verkligen staden Parma.

Varför tror du att det gick så snabbt för dig att slå igenom i Parma?

– Jag kom redo och hade tränat i hela mitt liv för att få visa upp mig. När jag kom dit tog jag chansen från dag ett och visade att jag ville spela. Det var därför det gick bra.

Resten av historien kan nog de flesta vid det här laget. Efter succén i Parma blev Dejan Kulusevski hett eftertraktad av de största klubbarna och i fjol värvades han till Juventus för 400 miljoner kronor.
– Det är klart att det var en dröm som gick i uppfyllelse att få skriva på för en av de största klubbarna i hela världen när jag var 20 år gammal. Jag och min familj var stolt. Sedan kom man dit med nya utmaningar som väntade och det var svårt som det ska vara. Det har varit mycket nytt, men jag är tacksam och väldigt stolt över att få spela i Juventus.

”Man måste älska att träna”

I den italienska giganten blev han plötsligt lagkamrat med flera superstjärnor som Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Gianluigi Buffon och Leonardo Bonucci.
– Det var overkligt. Man trodde inte riktigt att det var sant. Det var svårt att komma in och vara sig själv direkt för man tittar runt på vad alla gör och hur alla är som människor. Men efter en tid blir man bekväm och då blev spelarna som bröder istället. Vi är som en familj och jag har lärt mig mycket av stjärnorna i laget.Dejan fick stort förtroende av Andrea Pirlo förra säsongen och spelade oftast som högerytter eller i en roll som släpande forward. Förutom att avgöra den italienska cupfinalen i maj gjorde han fyra mål och tre assist i Serie A.
– För att vara min första säsong i Juventus var det helt godkänt. Jag fick spela väldigt mycket och hade vissa matcher där det inte gick lika bra som i andra. Det är så det är i fotbollen och jag har lärt mig väldigt mycket.

Hur är det att spela för en europeisk storklubb som Juventus?
– Det är stort eftersom det är väldigt mycket folk som tittar på allt och följer varje steg man tar. Det går inte att gå ut på stan för man har blivit igenkänd för resten av livet. Det är något som kommer med fotbollen och jag är bara glad att få mäta mig med de bästa spelarna och ha dem som lagkamrater i Juventus. ”Strive to greatness” som man brukar säga. Det är bara att försöka bli så bra som man kan bli.

Dejan Kulusevski om…

…förebilderna
"Jag har haft många förebilder i fotboll. När jag spelade i BP hade jag Junior Martinsson Ngouali som spelade i a-laget. Annars har jag haft förebilder som Zlatan och Ronaldinho, men när man blir äldre tänker man inte så mycket på det"

…relationen till BP
"Den är väldigt bra i och med att jag har kontakt med flera personer som fortfarande jobbar i klubben. Jag kommer ofta ner till Grimsta IP och spelar med mina kompisar och håller koll på a-laget. Men också assisterande a-lagstränaren Andreas Engelmark som var min ungdomstränare i BP
Från fotbollspassen i BP och på Alviksskolan till att spela i Champions League för Juventus. Redan som 21-åring har Dejan Kulusevski nått fotbollens allra högsta nivå.
– För att bli fotbollspelare på högsta nivå måste allt vara på plats. Det måste vara 10 000 grejer som funkar, det räcker inte med det ena. Du behöver ha hela paketet. Men det som är absolut viktigast är att älska det man gör. När man tränar fotboll gör man det för att det är kul och inte för att det är något man måste göra. Man får inte heller ge upp. Man måste köra på och aldrig stanna. När det går tufft är det bara att köra på och tro på sig själv. Om man kämpar tillsammans med kompisarna eller familjen blir det mycket roligare.

Vad har varit svårast med din fotbollsresa?
– Det har varit många utmaningar, men det svåraste var när jag flyttade till Italien och även det här året i Juventus. Ibland går det inte som man tänkt sig och ibland förstår man inte varför man inte spelar så bra som man borde göra. Motgångar kommer nästan varje månad, det är så i livet.

Peter Kisfaludy har följt Dejan Kulusevskis karriär noggrant sedan flytten från Brommapojkarna och är imponerad av sin förre adepts framfart i Serie A.
– Dejan går från klarhet till klarhet. Han fortsätter att ta steg hela tiden och utvecklas i bra takt. Idag är Dejan 21 år – vänta tills han är 24 år ungefär, oj oj oj. När han har den erfarenheten med sig i ryggsäcken.

Vad betyder Dejan Kulusevskis framfart i Europa för BP?
– Dejan är helt klart en ambassadör för BP. Han syns på den internationella scenen och i vårt landslag. Det är klart att hela Sverige och kanske hela Europa tittar på honom då, men framförallt betyder det väldigt mycket för våra egna produkter i Brommapojkarna. De vill bli som honom.

Dejan Kulusevski är en av flera svenska stjärnor som slagit igenom under de senaste åren. Tillsammans med Alexander Isak inspirerar han unga spelare att följa sin dröm.
– Det är väldigt positivt att det kommer fram nya talanger hela tiden. Det är så det ska vara i Sverige och det betyder att vi gör mycket rätt. Vi måste fortsätta på den här vägen och inspirera unga att fortsätta spela fotboll. Då kan man spela i landslaget en dag, avslutar Dejan Kulusevski.

Text: Marcus Heed
Foto: Joel Marklund, Bildbyrån