Hur väljer du rätt cykel?

Cykelexperten Oskar Snell, Stadium Barkaby, berättar hur man kan tänka när man ska köpa cykel.

Först – vad är det bästa med cykling tycker du?
– Kombinationen av natur och prylar lockar väldigt mycket. Jag gillar att bara ta hojjen och se vart lederna tar mig. Blir det en återvändsgränd så blir det liksom. Friheten är oslagbar!


Vilka är skillnaderna på alla olika cyklar?
City: En vanlig klassisk cykel, brukar ligga på 3–7 växlar och används i regel kortare sträckor till och från jobb, skola, tunnelbana och så vidare.


– Hybrid: Sen finns det hybrid som är en blandning mellan MTB och citycykel. En standardcykel med MTB-växlar är ett sätt att beskriva den. Används som pendlingscykel om man har lite längre sträcka att resa, ungefär en mil eller längre.

– MTB: Träningscykel för icke-urban terräng, MTB finns i otal olika storlekar och materialval. Har fått ett stort uppsving sen 29-tummarnas intåg på marknaden.

– Race: En ren träningscykel som även används för pendling om man har lång resväg. Här sätter fantasin och plånboken gräns för hur mycket man vill gräva ner sig i material och uppgraderingar.

Elcykel: En klassisk cykel, fast med elektrisk hjälpmotor. Perfekt för dig som vill ta dig fram lättare och snabbare. Det finns flera olika system på marknaden. EGOING är det elsystem som är installerat på de elcyklar som man kan köpa på Stadium.EGOING-motorerna ger lagom effekt för stadscyklingoch pendlingoch systemet är lätt att förstå sig på. Du har fem effektlägen att välja mellan och kan dessutom få hjälp av motorn när du leder din elcykel.

Motorn på elcyklarna sitter antingen i framhjulet, centralt i vevpartiet eller i bakhjulet och batteriet är integrerat i pakethållaren eller på ramens underrör. Motorns egenskaper och placering och hur systemet är konfigurerat ger elcykeln olika egenskaper. Oavsett motorplacering så har alla elcyklar med EGOING-systemet så kallad ”gå-assistans”, viket innebär att du kan använda elassistans även när du leder din cykel.

Hur sköter man om sin cykel?
– Första och bästa tipset: HÅLL DEN REN! Ta den lilla tid som krävs för att torka bort den värsta smutsen, det förlänger cykelns livslängd rejält. Sen ska man se till att smörja kedjan och byta bromsbelägg, vevlager och andra slitdelar kontinuerligt.


Ditt bästa köptips?
– Tänk noga igenom vad du ska ha cykeln till. Träning? Pendling? Köpa mjölk? Sätt sedan en budget där du räknat in nödvändiga tillbehör, som cykelskor och rätt kläder. Ibland kan det kanske var läge att gå ner i prisklass på cykeln för att få med alla tillbehör som gör att helhetsupplevelsen blir bättre.

Elcyklar har blivit allt mer populärt. Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?
– Ja, självklart kan du det. En elcykel är däremot lite tyngre än en vanlig cykel. I motorn sitter ett kugghjul som rullar fritt när motorn inte jobbar. Alla delar som rör sig skapar friktion och gör en elcykel lite mer trögtrampad. Därför kan en elcykel upplevas som lite tyngre att cykla på än en vanlig cykel.

Måste jag trampa på elcykeln för att den ska gå framåt?
– Ja, du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra hjälp. Det är enkelt att själv bestämma när, och hur mycket hjälp man önskar.



Stadiums sortiment av cyklar och cykeltillbehör hittar du här.