10 myter om kost och träning

Jacob Gudiol, legitimerad fysioterapeut ger svar på tal om 10 myter om kost och träning.

Myt 1. Måste man lyfta tungt för att få stora muskler?
– Nej, det räcker med att man kör till absolut failure (tills man helt enkelt inte kan rubba vikten längre). Själva träningspassen går dock snabbare med tunga vikter och det är inte nödvändigt att träna till full failure. Är du ute efter styrka är också tunga vikter bättre än lätta. Risken med lätta vikter är också att man inte verkligen kör till failure och då blir det inte mycket av det hela. Till exempel finns det ett par studier på bodypump och det ger dåliga resultat om man ser till tidsinvesteringen.

Myt 2. Hur långt behöver det gå mellan varje träningspass?
– Det beror helt på hur hårt du tränar varje pass. Elitidrottare tränar flera gånger varje dag utan problem men då kör de inte särskilt hårt i de enskilda passen. Om du verkligen kör slut på dig under ett träningspass så är det lagom med 2-3 träningar i veckan, och sen kan du varva det med lätta aktiviteter såsom promenader och cykelturer.

Myt 3. Måste man äta protein för att bli stark?
– Ja, alla människor behöver protein för att överleva. För oss i Sverige så är det dock inga problem alls - bara vi äter. Sen om du vill få ut så mycket som möjligt av din styrketräning så blir resultatet lite bättre om du äter mer protein än vad gemene man normalt sett gör.

Myt 4. Får man större muskler av body pump?
– Det hänger på hur tunga vikter man väljer och att man pressar sig till failure i de olika övningarna. I praktiken så visar de studier som finns att detta inte är någonting som sker hos vanliga motionärer när de går på passen.

Myt 5. Kan socker vara beroendeframkallande?
– Socker som molekyl är inte beroendeframkallande. Däremot så verkar det som att känsliga personer kan utveckla besvärade förhållanden till olika typer av livsmedel likt, choklad, läsk, glass, godis med mera. Här är ofta socker en viktig ingrediens men vissa människor har problem med saker som inte innehåller något godis alls.

Myt 6. Måste man äta inom en halvtimme efter träning?
– Nej, normalt sett inte. Om du ska göra någonting jobbigt inom mindre än ett dygn så är det bra att äta så snart som möjligt efter träningen. Men även om du inte gör det så handlar det om att du kanske inte maximerar återhämtningen till nästa pass och kanske får en liten större försämring i prestation än nödvändigt. Det handlar aldrig om att träningen skulle bli förstörd, meningslös eller liknande. Så det är aldrig något måste.

Myt 7. Måste man intervallträna för att få bättre kondition?
– Det beror på vilken nivå man ligger på. För de allra flesta är det verkligen inget måste. För personer på hög nivå så blir någon typ av intervaller nödvändigt om de vill kunna prestera på sin personliga toppnivå.

Myt 8. Är frukost dagens viktigaste mål?
– Nej, det finns inga belägg för det. Kroppen mår bäst om du äter under dagen och undviker att äta under tider då du egentligen borde sova. Detta eftersom kroppen har en inbyggd dygnsrytm som kan påverkas negativt om du till exempel äter under natten. Även denna effekt verkar dock vara ganska liten i förhållande till betydelsen av att du äter bra mat när du väl äter.

Myt 9. Måste man äta vitamintillskott om man tränar väldigt ofta?
– Nej, vitamintillskott är sällan någonting som gör nytta och det är i princip aldrig någonting som du måste ta. Om du måste ta det så ska det vara någon specifik medicinsk orsak och du bör få det på ordination av läkare eller dietist.

Myt 10. Är light-läsk farligt?
– Nej, det är inte farligt. I jämförelse med sockersötad läsk så är lightläsk det bästa valet för hälsan.

Jacob Gudiol
Ålder: 34 år

Titel: Master i sport science, legitimerad fysioterapeut, författare och skribent med inriktning på träning, kost och näringslära.

Lästips: Gudiol har skrivet böckerna ”Forma kroppen och maximera din prestation” och ”Skitmat!”
Jacob Gudiol
Ålder: 34 år

Titel: Master i sport science, legitimerad fysioterapeut, författare och skribent med inriktning på träning, kost och näringslära.

Lästips: Gudiol har skrivet böckerna ”Forma kroppen och maximera din prestation” och ”Skitmat!”