25 % för dig som är eller blir medlem.

Vårt första cirkulära plagg någonsin

Hur tar man fram ett plagg med minimal klimatpåverkan? Under flera års tid har vi på Stadium och en rad samarbetspartners stött och blött den frågan. Nu kan vi äntligen visa världen vårt första cirkulärt producerade plagg.

SOC U Circular Tee är resultatet av ett småskaligt forskningsprojekt, ett projekt som handlat om att lära oss av hela resan – från inlämnade uttjänta plagg till en ny produkt ute till försäljning. Projektet är ett steg på vägen till att minska Stadiums klimatavtryck med 50% till år 2030. Den limiterade t-shirten som tagits fram i det här projektet har gjorts i 54 exemplar och har sitt ursprung på Brommapojkarnas fotbollsträningar.

Såhär gick processen till för att ta fram den nya t-shirten

I samband med ett tröjbyte för fotbollsklubben Brommapojkarna lämnas använda lagtröjor till Human Bridge och Stadiums Re:activate-lådor som finns utplacerade i alla Stadium-butiker. Organisationen Human Bridge som vanligtvis bland annat skickar kläder, skor och sportutrustning till länder som Rumänien, Irak, Syrien och Sydafrika hjälper till att sortera ut 100 kilo använda lagtröjor.

Lagtröjorna skickas vidare till det statliga, oberoende forskningsinstitutet RISE i Göteborg. RISE hjälper till att riva ned lagtröjorna till mindre bitar som sedan skickas till en fiberproducent. Efter det hjälper RISE till med att spinna garnet i samråd med Trikåby. Under hela processen har det varit viktigt för oss att säkerställa en bra kvalitet och att arbetet med en liten mängd gammal textil används på bästa vis. För att få ett hållbart garn har den återvunna polyestern från lagtröjorna blandats upp med ekologisk bomull. Resultatet blir ett garn där 50 procent är återvunnet och 50 procent kommer från ny råvara.

När garnet är färdigspunnet skickas det vidare till stickeriet Trikåby utanför Norrköping som stickar upp nytt material av det. Färgen på garnet och material blir den färg som det blir, det svarta och röda i lagtröjan skapar en naturlig roströd färg till det nya plagget.

Parallellt med denna process skissar designteamet hos varumärket SOC på en design för den nya tröjan med utgångspunkt för det material de fått. Teamet anpassar också passform och materialåtgång på ett sätt som gör att man maxar materialet som finns att tillgå. När designen är bestämd skickas skisserna till Trikåby som tar produktionen vidare med en fabrik i Litauen.

Resultatet blir en trendig, rostfärgad t-shirt att använda till vardag såväl som på träningspasset i 54 numrerade exemplar.

Det här är bara början på resan mot det cirkulära för Stadium. Vi ska lära oss från det småskaliga och lokala, utvärdera och sedan hitta lösningar för att skala upp på lång sikt. Här kan du se mer hållbara produkter från Stadium.